Κορονοϊός: Αριθμοί που σοκάρουν και δυσοίωνες προβλέψεις για πολίτες μη εμβολιασμένους είναι η καθημερινότητα όσον αφορά στην πανδημία στη χώρα μας.

Τα ημερήσια κρούσματα είναι μια ανάσα από τις 7.000 – χθες ανακοινώθηκαν 6.808 περιστατικά – οι θάνατοι δεκάδες και η διασπορά σε ορισμένες περιοχές είναι αυξημένη ακόμη και κατά… 500%, με αποτέλεσμα ο επιδημιολογικός χάρτης να περιλαμβάνει πλέον και το «βαθύ κόκκινο» με το οποίο χρωματίζονται 16 περιφερειακές ενότητες (νομοί) της χώρας. Ενώ η επιδείνωση του τέταρτου κύματος είναι ραγδαία, εκτιμάται ότι ένας στους τρεις μη εμβολιασμένους άνω των 70 ετών θα χρειαστεί νοσηλεία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη χθεσινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ένας στους τρεις ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 70 ετών, που σημειωτέον δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, θα εισαχθεί στο νοσοκομείο εφόσον κολλήσει τον ιό. Με τη συνύπαρξη τουλάχιστον ενός υποκείμενου, η πιθανότητα αυξάνεται στο 50%. Μέσω του εμβολιασμού, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, αντί να χάσουν τη ζωή τους οι 50 στους 100 άνω των 70 ετών που θα νοσηλευτούν, θα τη χάσουν οι δύο στους 100.

Για την «έκρηξη»

Το ακόμη μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ευθύνεται για την «έκρηξη» κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, όπως εξήγησαν οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή ενημέρωση για την Covid-19. Μικρότερο ρόλο έχει και ο καιρός που «έκλεισε» τον κόσμο σε κλειστούς χώρους. «Ηταν κάτι που το περιμέναμε, είχαμε πει ότι θα έχουμε αύξηση αρχές Νοεμβρίου και έχουμε», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων, κατά τις οποίες καταγράφεται αύξηση κατά 60% σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες δύο εβδομάδες, δείχνουν μια τεράστια διασπορά σε όλη τη χώρα. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε στην τοποθέτησή της στη χθεσινή ενημέρωση ότι η αύξηση των νέων μολύνσεων σε κάποιες περιοχές αγγίζει ακόμη και το 500%. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών είναι 4.600 νέα κρούσματα την ημέρα, και ο δείκτης θετικότητας της προηγούμενης εβδομάδας σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με τις αρχές του μήνα Οκτωβρίου.

Η μεγάλη έξαρση αποτυπώνεται και στα ενεργά κρούσματα τα οποία στις 3/11 υπολογίζονταν σε περισσότερα από 43.000. Την 1η Νοεμβρίου τα ενεργά κρούσματα ήταν περίπου 35.000 ενώ συγκριτικά με τις 25 Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 15.477 την προχθεσινή ημέρα. Οι νέες εισαγωγές παρουσιάζουν αύξηση κατά 35% την τελευταία εβδομάδα, ενώ χθες νοσηλεύονταν περίπου 3.000 ασθενείς, με το 70% εξ αυτών να είναι άνω των 55 ετών.

Κορονοϊός και νέο ρεκόρ

Χθες έσπασε ακόμη ένα ρεκόρ αφού καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων περιστατικών που έχει καταγραφεί έως σήμερα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.808 μολύνσεις, από τις οποίες οι 1.475 στην Αττική και οι 1.117 στη Θεσσαλονίκη. Σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρούνται εκτός από τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα και στη νότια Ελλάδα, την Κρήτη καθώς και τα νησιά. Ο κορονοϊός καλπάζει και ο επιδημιολογικός χάρτης άλλαξε χθες και προστέθηκε ένα χρώμα, το βαθύ κόκκινο, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.

Με αυτό χρωματίζονται το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας, η Θεσσαλία καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, «κοκκίνισε» η δυτική Αττική καθώς και οι εξής περιοχές: Ροδόπη, Κοζάνη, Λέσβος, Κέρκυρα, Φθιώτιδα.

Σταθερές παραμένουν οι μολύνσεις σε πολίτες μεταξύ 35-55 ετών, γεγονός που δείχνει σύμφωνα με όσα είπε η κ. Παπαευαγγέλου τη σταθερότητα στη διασπορά στα σχολεία – οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις που ξεκινούν από το σχολείο δεν δείχνουν αύξηση – ωστόσο συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι. Οπως είπε η κ. Γκάγκα ο νεαρότερος ασθενής που κατέληξε λόγω κορονοϊού την Τετάρτη ήταν 39 ετών. Πριν από μόλις ένα 24ωρο χάθηκε ακόμη ένας νέος, 27 ετών.

Το ΕΣΥ δοκιμάζεται έντονα αλλά συνεχίζεται η εντατική προσπάθεια ενίσχυσής του. Είναι χαρακτηριστική η αύξηση του αριθμού των κλινών ΜΕΘ που έχει πραγματοποιηθεί εν μέσω πανδημίας. Ενδεικτικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Αττικής), τον Σεπτέμβριο του 2019 υπήρχαν 156 κλίνες ΜΕΘ ενώ σήμερα υπάρχουν 374 εκ των οποίων οι 189 είναι ΜΕΘ covid.

Οι αριθμοί

  • 808 κρούσματα χθες
  • 17 εισαγόμενα
  • 1.475 στην Αττική
  • 117 στη Θεσσαλονίκη
  • 376 το σύνολο των κρουσμάτων
  • 42 θάνατοι χθες
  • 151 θάνατοι συνολικά
  • 441 διασωληνωμένοι
  • 334 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ

Ενεργά κρούσματα:

25/10: 28.198

1/11: 35.419

3/11: 43.675

Νοσηλευόμενοι:

25/10: 2.281

3/11: 2.866

Κορονοϊός: Γιατροί από Αθήνα σε ΜΕΘ νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη

Με την πανδημία να συνεχίζει να «καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα, το σύστημα Υγείας αρχίζει να αγγίζει (και σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει ξεπεράσει) τα όριά του. Χθες, συνολικά 159 ασθενείς νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ με εντολή της αν. υπουργού, Μίνας Γκάγκα, και σε συνεννόηση με τον υπουργό, Θάνο Πλεύρη, μετακινούνται τέσσερις γιατροί Εντατικής Θεραπείας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για να ενισχύσουν το νοσοκομείο «Παπανικολάου». Το συγκεκριμένο νοσοκομείο άρχισε χθες το πρωί την εφημερία του χωρίς διαθέσιμη κενή κλίνη ΜΕΘ!

Το «Ιπποκράτειο» βίωσε μια από τις χειρότερες εφημερίες των τελευταίων εβδομάδων, προχωρώντας σε 56 εισαγωγές, ενώ στην προηγούμενη εφημερία του είχε κάνει 45. Στο νοσοκομείο φέρονται να υπάρχουν τέσσερις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ στο «ΑΧΕΠΑ» υπάρχουν έξι διασωληνωμένοι σε χειρουργικό θάλαμο. Οι κλίνες της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» γέμισαν σε χρόνο- ρεκόρ. Τρεις εγκυμονούσες νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ευτυχώς -μέχρι στιγμής- να διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους. Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα νοσηλεύονται συνολικά 837 ασθενείς στις απλές κλίνες.

Κορονοϊός: Το ιικό φορτίο

Την ίδια ώρα, ανοδική εξακολουθεί να καταγράφεται η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης. Οι τιμές που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι αντίστοιχες των μέγιστων τιμών που καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2021. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 1 και της Τρίτης 2 Νοεμβρίου, είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων και ιδιαίτερα αυξημένη κατά 55%(!) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 25 και Τρίτης 26 Οκτωβρίου.

«Η εικόνα αυτή ερμηνεύεται από το γεγονός ότι η ιατρική επιτήρηση είναι πλέον πολύ καλύτερη με την υποχρεωτικότητα των διαγνωστικών ελέγχων για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, και δη του ανεμβολίαστου. Ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών κρουσμάτων σε κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες ακόμη και εμβολιασμένοι, που μπορεί να μολυνθούν και να παραμείνουν ασυμπτωματικοί, πλέον εντοπίζονται και καταγράφονται, αποτυπώνοντας μια πιο ρεαλιστική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. «Εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία που πρόσφατα δημοσιεύσαμε στη διεθνή βιβλιογραφία στις μετρήσεις σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβρη του 2020 και έπειτα προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία», σημείωσε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος, εξηγώντας πως «το φθινόπωρο του 2020, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο αριθμός των αδήλωτων φορέων -ασυμπτωματικοί κ.λπ.- εκτιμήθηκε μέχρι και το πενταπλάσιο του αριθμού των δηλωμένων κρουσμάτων», ενώ «αντίθετα, τον Απρίλιο του 2021, κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι αδήλωτοι φορείς δεν ξεπέρασαν το τριπλάσιο του αριθμού των κρουσμάτων και κατά την τρέχουσα περίοδο, αν και ακόμη δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέγιστο, μιας και εξακολουθούμε να ανεβαίνουμε, οι αδήλωτοι φορείς εκτιμώνται περίπου διπλάσιοι από τα δηλωμένα κρούσματα».

Στο μεταξύ, στους ανεμβολίαστους και μη νοσήσαντες εργαζομένους του ΟΑΣΘ, οι οποίοι δεν πραγματοποιούν διαγνωστικά για τον κορονοϊό τεστ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Σκόδρας. «Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι ορισμένοι από τους εργαζομένους που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν τηρούν την υποχρέωσή τους απέναντι στους συμπολίτες και στους συνανθρώπους τους να κάνουν τα δύο τεστ την εβδομάδα. Συνεπώς, πλέον επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις», τόνισε.