Σχέδιο επιστροφής στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων θα ξεκινήσει να υλοποιεί από την επόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας, καθώς το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως η κάμψη που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα τόσο στις εισαγωγές στις απλές κλίνες νοσηλείας, όσο και στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ανακοίνωσε σήμερα κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Το σχέδιο θα εξελίσσεται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα με την αύξηση κρουσμάτων υπήρξε αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων τα οποία δεν ήταν επείγοντα και έκτακτα.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, την Παρασκευή 21 Μαίου, το Νοσοκομείο “Θριάσιο” θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία και σταματά η χρήση του ως νοσοκομείο Covid. Eπίσης, την Κυριακή 23 Μαίου θα είναι η τελευταία εφημερία που θα κάνει το Νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν” και θα ξεκινήσει επίσης η σταδιακή λειτουργία του Νοσοκομείου “Σισμανογλείου”. Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα από τα Νοσοκομεία “ΚΑΤ”, “Γεννηματάς” και “Αττικό” θα δοθούν οι κλίνες που είχαν δεσμευτεί για την Covid σε περαστικά non Covid.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερώτηση για τα μονοκλωνικά αντισώματα, σημείωσε ότι δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Ερωτηθείς για τα κέντρα αποκατάστασης ασθενών μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, είπε ότι από την αρχή της πανδημίας δόθηκε έμφαση στο κομμάτι της αποκατάστασης και της αποθεραπείας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε ότι σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, “μεθοδικά και συγκροτημένα θα παρακολουθήσουμε τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία”. Πρόκειται για τους post-Covid ασθενείς που χρήσουν είτε αποκατάστασης είτε αποθεραπείας, έτσι ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη διαχείριση αυτών των ασθενών.