Εύσημα στην κυβέρνηση για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων που είχε «κληρονομήσει» από την προηγούμενη έδωσε χθες η Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, που ανοίγει και τον δρόμο για την εκταμίευση στη χώρα μας 767 εκατ. ευρώ, κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

Η κυβέρνηση όχι μόνο κάλυψε τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά ταυτόχρονα πέτυχε να εντάξει την Ελλάδα για πρώτη φορά στην κατηγορία των εννέα χωρών της ευρωζώνης με τα πιο άρτια σχέδια προϋπολογισμού του 2020.

Το τρίτο καλό νέο της χθεσινής μέρας, που δημιουργεί σημαντικές προσδοκίες, είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με την οποία βρίσκονται στο «τραπέζι» του Εurogroup και θα εξεταστούν δύο βασικά αιτήματα της κυβέρνησης, η διάθεση των επιστροφών από τα κέρδη των ομολόγων σε αναπτυξιακές δημόσιες επενδύσεις και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, είναι η καλύτερη για την Ελλάδα από την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, γιατί στην ουσία δεν αφήνει εκκρεμότητες για την επόμενη μέρα.

Για την πορεία της οικονομίας, η αξιολόγηση αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία, μετά από μια υποδεέστερη των αρχικών προβλέψεων ανάπτυξη στις αρχές του έτους, αναμένεται να επιταχύνει και να φτάσει στο 1,8% το 2019, βασιζόμενη στην εσωτερική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Για το 2020 θα κινηθεί στο 2,3% και θα σχεδόν διπλάσια του μέσους όρου της ευρωζώνης (1,2%).

Η αξιολόγηση χαιρετίζει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, αλλά και μια σειρά θετικών εξελίξεων όπως η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η μείωση των επιτοκίων των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει ότι θα είναι υψηλότερο από τον στόχο (3,5% του ΑΕΠ) φέτος και θα κυμανθεί στο 3,8%, δεδομένου ότι αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από τους θεσμούς για τα μέτρα ύψους 0,7% του ΑΕΠ της προηγούμενης κυβέρνησης τον περασμένο Μάιο. Οπως αναφέρει η έκθεση, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με μείωση της οροφής δαπανών του Δημοσίου κατά 0,6% του ΑΕΠ.

Η Επιτροπή αναφέρεται και στην αβεβαιότητα που υπάρχει για τα δημοσιονομικά και ειδικότερα σε σχέση με τις συντάξεις και το ζήτημα που προκύπτει από τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ για το μισθολόγιο του Δημοσίου κάνει λόγο για υψηλό αριθμό προσωρινού προσωπικού και διεύρυνση των εξαιρέσεων στο ενιαίο μισθολόγιο.

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γίνεται αναφορά στην έγκριση από την Κομισιόν του προγράμματος Ηρακλής, ενώ τονίζεται ότι η μείωσή τους έχει επιταχυνθεί αλλά το συνολικό απόθεμα παραμένει υψηλό και ο στόχος παραμένει η μείωση στα 26 δισ. ως το τέλος του 2021.

Σε επιμέρους τομείς, η Κομισιόν εμφανίζεται ικανοποιημένη για τα μέτρα εξυγίανσης της ΔΕΗ που έλαβε η Αθήνα, αλλά και γενικότερα για τις κινήσεις της κυβέρνησης στην αγορά ενέργειας.

Η αξιολόγηση χαιρετίζει τη νέα δυναμική στις ιδιωτικοποιήσεις, όπου καταγράφεται πρόοδος σε σχέση με το Ελληνικό, τη Μαρίνα Αλίμου, το αεροδρόμιο Αθηνών, τη ΔΕΠΑ και τη Εγνατία.

Τέλος, για την αναστολή του ΦΠΑ στις καινούργιες οικοδομές για τρία χρόνια, τονίζει ότι μπορεί να αυξήσει το μερίδιο της μαύρης οικονομίας, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη και διερεύνηση από τις κοινοτικές υπηρεσίες της συμβατότητας του μέτρου με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η αξιολόγηση της Κομισιόν θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα στο EWG και στη συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όπου θα εγκριθεί και η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ. Στην εν λόγω συνεδρίαση μπορεί να συζητηθεί και η αλλαγή της χρήσης μέρους ή του συνόλου του παραπάνω ποσού, ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν αποφάσεις στο συγκεκριμένο θέμα τώρα ή τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τα αιτήματα της Αθήνας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Κομισιόν γνωρίζει ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις, όμως η όποια απόφαση εναπόκειται στους πιστωτές.

Σε σχέση με το άλλο αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη διαφορά το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λάθη. Ωστόσο, όπως είπε, τα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και εφόσον δούμε μια σαφή θετική τάση τότε αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Για επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα έκανε λόγο από την πλευρά του ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα που αφορούσαν το πρώτο εξάμηνο του 2019 (της προηγούμενης κυβέρνησης) και αυτό, όπως είπε, παρά τα στενά χρονικά περιθώρια που είχε στη διάθεσή της.