«Είναι όλα ανοιχτά… Δεν είναι εναλλακτική λύση η Μόρια» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση για το  αν γίνουν κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες σε ακατοίκητα νησιά.

«Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά όσο χρειαστεί… Δεν θα περάσει κανείς. Αν θέλει να μπει κανείς, θα μπει από την πόρτα, από νόμιμη πύλη εισόδου, δεν θα μπει από το παράθυρο. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, εκκρεμούν 90.000 αιτήσεις, αναφέροντας ότι από αυτές μόλις 17.000 προέρχονται από Σύρους, και πολύ περισσότερες από υπηκόους του Αφγανιστάν ή του Πακιστάν.

«Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων Αφγανών, Πακιστανών Αφρικανών χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση σαν πολιορκητικός κριός… Αυτό θα το σταματήσουμε. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί».

Από εκεί και πέρα τόνισε ότι πριν από την κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο είχε υπάρξει ένα δίαυλος επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά για επιστροφή παράτυπων μεταναστών και ελπίζει αυτό να συνεχιστεί.