Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε και χθες η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, καθώς η ουκρανική κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα όλων των Ρώσων ανδρών μάχιμης ηλικίας. Η απόφαση αφορά τον ανδρικό πληθυσμό μεταξύ 16 και 60 ετών και εμπίπτει στις έκτακτες εξουσίες του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο ύστερα από την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Δικαιολογώντας το νέο μέτρο, ο Ποροσένκο υποστήριξε ότι έχει στόχο να αποτρέψει την είσοδο Ρώσων παραστρατιωτικών, κάτι που συνέβη το 2014 στις κρίσεις της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για «βάρβαρες κινήσεις» του Κιέβου και άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν θα απαντήσει με ανάλογα μέτρα.

Στρατιωτική επιχείρηση

Παράλληλα, η ουκρανική κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαντήσει με στρατιωτική επιχείρηση στην κατάληψη τριών πολεμικών πλοίων της από τη Ρωσία, στα ανοιχτά της Κριμαίας, την περασμένη Κυριακή. «Εξετάζονται αποφάσεις όσον αφορά τη διεξαγωγή κατάλληλων αντίστοιχων ενεργειών ως απάντηση στις ενέργειες του επιτιθέμενου», δήλωσε ο Ιγκόρ Χουσκόφ, αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας SBU, χωρίς να δώσει πρόσθετες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο του G20 λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. θα ανανεώσει για ένα χρόνο τις υφιστάμενες κυρώσεις κατά της Ουκρανίας στην προσεχή σύνοδο κορυφής, που θα διεξαχθεί μεταξύ 13 και 14 Δεκεμβρίου. Υπέρ της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων έχουν ταχθεί οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία και η Βρετανία.