Κλίμα εθνικής συναίνεσης, που ήταν και το ζητούμενο, καταγράφηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής λίγο πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Βουλής της Λιβύης στην Αθήνα, την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν ανεβάζει συνεχώς τους τόνους και εξαπολύει απειλές κατά της Ελλάδας.

Για εθνική σύμπνοια και ενότητα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνεδρίαση που διήρκεσε λίγο περισσότερο από δύο ώρες. «Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με σοβαρότητα και ψυχραιμία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνεδρίαση, κατά την οποία ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για την τουρκική προκλητικότητα, το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, αλλά και τις κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στη στάση της Αγκυρας. «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα», συνέχισε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και ψυχραιμία».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών σε αυτή τη φάση, ενώ δεν απέφυγε τον …πειρασμό να κινηθεί σε αντιπολιτευτικούς τόνους.

«Ηρθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση», δήλωσε. Κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, ζητώντας να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις για την παράνομη δραστηριότητα της Αγκυρας στην Κύπρο. Παράλληλα, ζήτησε να επεκταθούν οι κυρώσεις «σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη και ενεργητικά μέτρα όπως η σύγκληση της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου», αίτημα που θα καταθέσει -σύμφωνα με πληροφορίες – και ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που μετέχει ως παρατηρητής.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πέρα από τις συνήθεις, αλλά υπογράμμισε ότι είναι αρραγές το εθνικό μέτωπο: «Η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές. Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει. Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό και ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική από την οποία βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, σε αυτή τη συγκυρία, συγκροτεί έναν καλό όρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος. Ανέφερε δε την εκτίμησή του ότι τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής όσο και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων «δεν εκδηλώθηκαν διχοτομήσεις εσωτερικές του παρελθόντος. Αυτό είναι καλό». Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό, αλλά σε αυτή τη φάση εκτιμά ότι θα δημιουργούσε κλίμα έκτακτης κατάστασης και δεν είναι προτεραιότητα κάτι τέτοιο.

«Σε ό,τι μας αφορά ως πολιτικό κόμμα, συνδυάσαμε στη δική μας τοποθέτηση τα μεγάλα θέματα της ελληνικής διπλωματίας με τα θέματα που αφορούν την άμυνα της πατρίδας. Δηλαδή, οι προτάσεις και οι σκέψεις μας αποτελούν συνδυασμό μιας διπλωματικής πολιτικής και μιας πολιτικής Αμυνας», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.
«Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ό,τι σημαίνει αυτό το πράγμα», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. Αγγελος Συρίγος.

«Η ενημέρωση – συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ε.Ε.», δήλωσε η Σοφία Σακοράφα, η οποία εκπροσώπησε το ΜέΡΑ25.

Στη συνεδρίαση υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια μετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν επίσης οι Αγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γεώργιος Κατρούγκαλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευάγγελος Φανίδης και από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα.