«Με μια.. διαβεβαίωση ότι η Κομισιόν είναι «ενήμερη» και ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς»  απαντά ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπορέλ στην ερώτηση για την απαράδεκτη κι αναίτια σύλληψη των νεολαίων Ουκρανών Κομμουνιστών Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονονόβιτς» αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

«Η ΕΕ αναγκάζεται να ομολογήσει στην απάντηση ότι μετά το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία, που είχε τη στήριξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠA, ΝΑΤΟ, και ΕΕ, οι αντιδραστικές κυβερνήσεις Ποροσένκο και Ζελένσκι πήραν μέτρα που “ενδέχεται να επηρεάσουν” τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου. Όμως οι διώξεις των κομμουνιστών, οι απαγορεύσεις του ΚΚ και συνολικά 11 αντιπολιτευτικών κομμάτων, οι απαγορεύσεις βασικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων – συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής – που υλοποιούνται με το βούρδουλα νεοναζιστικών ομάδων τύπου “Αζοφ” που εδώ και χρόνια δρουν σαν “τμήμα” του κρατικού μηχανισμού, δεν αποτελούν «ενδεχόμενα» αλλά μια σκληρή πραγματικότητα. Όπως και το γεγονός ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αποτελεί “άρθρο του Συντάγματος” κι επομένως κάθε άνθρωπος που παλεύει ενάντια σε αυτή την ιμπεριαλιστική φονική μηχανή είναι … αντισυνταγματικός» τονίζει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Βεβαίως, ξεχνά ο κ. Μπορέλ ότι “πρώτος διδάξας” στον αντικομμουνισμό, την παραχάραξη της ιστορίας και την εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό είναι η ίδια η ΕΕ, αφού στο ένα τρίτο των κρατών-μελών της ισχύουν απαγορεύσεις κομμουνιστικών κομμάτων, ποινικοποίηση των συμβόλων, ακόμη και της ίδιας της “κομμουνιστικής ιδεολογίας”, ενώ όπως συμβαίνει και στην Ουκρανία με τους συνεργούς και νοσταλγούς του φασίστα Μπαντέρα, έτσι και στις Βαλτικές χώρες, στην Πολωνία κι αλλού, τα αποβράσματα- συνεργάτες, των Ναζί αναγορεύονται σε εθνικοί ήρωες. Στην ίδια κατεύθυνση κι ο επικεφαλής της καπιταλιστικής Ρωσίας, Πούτιν, που επιχείρησε προκλητικά να δικαιολογήσει την απαράδεκτη εισβολή στην Ουκρανία με μπόλικο αντικομμουνισμό, φτάνοντας με ανιστόρητα κηρύγματα να κατηγορήσει τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους για τα δεινά που ζουν ο Ουκρανικός κι ο Ρωσικός λαός μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στις χώρες τους, λαοί που ζούσαν ειρηνικά κι ευημερούσαν για δεκαετίες στα πλαίσια της ΕΣΣΔ».

«Το αίτημα της άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ουκρανών κομμουνιστών, αλλά και της άρσης όλων των απαράδεκτων αντικομμουνιστικών διώξεων κι απαγορεύσεων που ισχύουν στην Ουκρανία παραμένει κι αποτελεί ζήτημα που έχει λάβει μεγάλες διεθνείς διαστάσεις. Με δεδομένο ότι έχουν εκφραστεί βάσιμες ανησυχίες για την ίδια τους τη ζωή, το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για να αφεθούν αμέσως οι δύο Ουκρανοί κομμουνιστές ελεύθεροι» καταλήγει η ΕΟ του ΚΚΕ.