Η χώρα χρειάζεται έναν πραγματικά ισχυρό ΟΑΕΔ: αυτό υπογράμμισαν ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Μουλκιώτης, και ο διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, στη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, στα γραφεία του Κινήματος στη Βουλή, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου για τον Οργανισμό.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής- ενημέρωσαν ότι απορρίπτουν πλήρως το νομοσχέδιο. Και τούτο γιατί, όπως υποστήριξαν, αφενός υποβαθμίζει τον ΟΑΕΔ μετατρέποντάς τον σε μια υπηρεσία αδύναμη να παρέμβει σοβαρά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αφετέρου στοχεύει στην -τεχνητή- μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων. Αριθμός που έχει ξεπεράσει το 1,1 εκατ., εκ των οποίων μόνο οι 200.000 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, όπως ανέφεραν. Και, την ίδια στιγμή οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο, πρόσθεσαν ενώ παράλληλα, υποστήριξαν ότι η κατάργηση της αυτοτέλειας των υπαρχόντων κλάδων και λογαριασμών εντός του ΟΑΕΔ και η μεταφορά των αποθεματικών τους στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία άσκησης σοβαρών κοινωνικών πολιτικών, για την προαιρετική ασφάλιση ανέργων μεγάλης ηλικίας προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, επί παραδείγματι.

Οι εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής επεσήμαναν ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το ουσιαστικό πρόβλημα της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας. Δεσμεύτηκαν για την συνέχιση των πολιτικών παρεμβάσεων, ώστε οι πολιτικές απασχόλησης να μην περιορίζονται αποκλειστικά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η χώρα χρειάζεται έναν πραγματικά ισχυρό ΟΑΕΔ. Έναν ΟΑΕΔ που θα αποτελέσει ουσιαστικό βραχίονα ενός συνεκτικού σχεδίου αντιμετώπισης της ανεργίας και δημιουργίας νέων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης σε τομείς με αναπτυξιακές δυνατότητες αλλά και σε τομείς όπου η οικονομία μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, δήλωσαν επίσης.