Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας που απειλεί εκ νέου την Ελλάδα με πόλεμο αν προχωρήσει στο αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια ζητά με ερώτηση του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα κατά της Τουρκία αν δεν άρει το απαράδεκτη απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι η συγκεκριμένη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, μίας υπό ένταξη χώρας, κατά ενός κυρίαρχου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραβιάζει κατάφωρα τις θεμελιώδεις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Ηνωμένων Εθνών και το Άρθρο 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που ρητά τονίζει ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας με μπαράζ δηλώσεών του συνέχισε την απαράδεκτη πολιτική του casus belli κατά της Ελλάδας. Συγκεκριμένα επανέλαβε τις απειλές λέγοντας ότι: ”Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμούς και να πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Δεν πρέπει να μας δοκιμάσουν με κανέναν τρόπο και δεν πρέπει να μπουν σε τέτοια περιπέτεια. Ελπίζω να μην κάνουν λάθος”.

Οι σχέσεις καλής γειτονίας πρέπει να διέπονται από σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών και να αποφεύγονται πράξεις ή ενέργειες επιθετικές κατά άλλου κράτους. Οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ενώ οι όποιες προσπάθειες εξομάλυνσης των τριβών δεν μπορούν να ευοδωθούν υπό το κράτος απειλής πολέμου.

Με Ψήφισμα τής Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (08/06/1995) εξουσιοδοτήθηκε η τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνης πέραν των 6 ν.μ.

Μία απόφαση που είναι ακόμη εν ισχύ και παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί απαγόρευσης χρήσης ή απειλής χρήσης βία (Άρθρο 2 παρ. 4) περί ειρηνικής επίλυσης (‘Αρθρο 2 παρ. 3) και περί καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης (Προοίμιο).

Ενώ παραβιάζει απόλυτα και το Άρθρο 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, μία Σύμβαση που έχει πλέον καταστεί εθιμικό δίκαιο, που σαφώς και ρητώς ορίζει στο Άρθρο 3 ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία βασιζόμενη στο συγκεκριμένο άρθρο έχει επεκτείνει τα δικά της χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Ποια είναι η θέση της σε σχέση με την απειλή πολέμου μίας υπό ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά ενός κυρίαρχου κράτους μέλους της ΕΕ;

– Σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί ώστε να προχωρήσει άμεσα η Τουρκία στην άρση του casus belli της Ελλάδος;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ