Στην Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία που αφορά ρο προεκλογικό επίδομα στους συνταξιούχους, που έχει «βαφτιστεί»από τη κυβέρνηση ως «13 σύνταξη».

Το συγκεκριμένο επίδομα εντάσσεται στο πλαίσιο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, και όπως διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας θα δίνεται μόνιμα και όχι εφάπαξ.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα;

Το δικαιούνται όλοι οι σημερινοί συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, είτε δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Συνεπώς δικαιούχοι είναι 2,52 εκατομμύρια συνταξιούχοι, το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους όσοι λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις και φυσικά όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική απόφαση συνταξιοδότησης από τον ΕΦΚΑ.

Θα πάρουν όλοι το ίδιο ποσό;

Όχι. Δεν είναι σταθερό ποσό για όλους όπως συνέβαινε από το 2010 έως και το 2012. Το ποσό της υπολογίζεται ως ποσοστό της μεικτής κύριας σύνταξης που εισπράττει ο δικαιούχος. Όσοι έχουν κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη. Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 830 ευρώ θα λάβει 13η σύνταξη 415 ευρώ. Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους.

Θα έχει κρατήσεις;

Ναι. Θα έχει όλες τις νόμιμες κρατήσεις και κατά κύριο λόγο: κράτηση 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ από το πρώτο ευρώ τον φόρο που αναλογεί στο συνταξιοδοτικό εισόδημα του συνταξιούχου.