Πεπεισμένη ότι όσοι ελιγμοί και επικοινωνιακά τεχνάσματα και αν επιχειρηθούν από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να αναστρέψουν την πορεία αποδρομής στην οποία βρίσκεται μια κυβέρνηση που κλείνει τον κύκλο της μέσα σε συνθήκες απόλυτης δυσαρμονίας με την ελληνική κοινωνία, δηλώνει η ηγεσία της Ν.Δ.

Και είναι αποφασισμένη να επιμείνει στο μήνυμα της δικής της κυβερνητικής ετοιμότητας, αλλά και της αποφασιστικότητάς της να επιδιώξει μια πλατιά συστράτευση ώστε να γίνει πράξη, μετά από εκλογές, η επανεκκίνηση της οικονομίας και της ίδιας της χώρας.

«Εγώ θα συνεχίσω να μιλάω για το μέλλον, για το σχέδιό μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας», τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δηλώνει βέβαιος ότι οι πολίτες, έχοντας βγάλει πλέον τα συμπεράσματά τους για τη σημερινή κυβέρνηση, δεν περιμένουν τίποτα από αυτήν και εκείνο που θέλουν να ακούσουν από τη Ν.Δ. είναι το πώς εκείνη θα κάνει τα πράγματα πολύ καλύτερα την επόμενη μέρα.

Στην Πειραιώς προεξοφλούν ότι όλες οι κινήσεις και πρωτοβουλίες της κυβερνητικής ηγεσίας -μεταξύ των οποίων και ο αναμενόμενος, το επόμενο διάστημα, ανασχηματισμός- θα αποσκοπούν στο να κερδηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος παραμονής στην εξουσία, με ορίζοντα, επί της ουσίας, τον Μάιο 2019. Ολοένα και περισσότερα γαλάζια στελέχη εκτιμούν, ωστόσο, ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να καταφέρουν να φθάσουν μέχρι τότε, δεδομένου του πολύ αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος που επικρατεί εδώ και καιρό στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, εντάθηκε μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό και επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο μετά την εικόνα που παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός και τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Πέρα από τις αδυναμίες που εμφάνισε ο κρατικός μηχανισμός, εκείνο που χρεώνεται και από την αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβερνητική ηγεσία είναι η «απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης μιας μεγάλης τραγωδίας». Πρόκειται, ωστόσο, για τακτική που έχει αποτύχει, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, από τη… δυσκολία των πρώτων ημερών στην εξεύρεση επιχειρησιακών λαθών στις τέσσερις παραιτήσεις και αντικαταστάσεις. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι αυτές ήρθαν αργά, δεν συνοδεύονται από παραδοχή ευθυνών για συγκεκριμένα λάθη και παραλείψεις και δεν έχει υπάρξει έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οσον αφορά στην επιλογή της κυβέρνησης να φέρει στο προσκήνιο το υπαρκτό ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης προκειμένου να στρέψει τη συζήτηση από τη δική της «διαχειριστική ανεπάρκεια» σε «παθογένειες 40 ετών», στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι το μήνυμα ισχυρής πολιτικής βούλησης που επιχειρεί να εκπέμψει τις τελευταίες ημέρες ουδόλως συμβαδίζει με τα πεπραγμένα της στο ζήτημα αυτό τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια. Υπογραμμίζουν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που δεν έγιναν ενώ υπήρχαν τελεσίδικες αποφάσεις και καταγγέλλουν ότι οι σημερινοί κυβερνώντες «προχώρησαν σε ακόμα πιο “γενναιόδωρες” ρυθμίσεις για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων μετά το 2014».

Διόλου πειστική θεωρούν, εξάλλου, και την όψιμη ρητορική περί… αξιοκρατίας στη στελέχωση του νέου φορέα πολιτικής προστασίας, αλλά και ανάγκης για διακομματική συνεννόηση. Επισημαίνουν, αφενός, ότι όλες οι επιλογές που έγιναν μετά και την εθνική τραγωδία, για τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, την ΕΛ.ΑΣ. και την Πυροσβεστική, είχαν «κομματικό» χαρακτήρα, ενώ τονίζουν, αφετέρου, ότι ουδέποτε η σημερινή κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής ότι πιστεύει στην πολιτική της συνεννόησης.
Αλλά και η δομή και η λειτουργία του νέου φορέα, έτσι όπως τα περιέγραψε ο πρωθυπουργός, δημιουργούν ερωτηματικά στην Πειραιώς και στάση αναμονής για την υλοποίηση στην πράξη, καθώς γαλάζια στελέχη επικαλούνται και στην περίπτωση αυτή τα δείγματα γραφής που έχει δείξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση λειτουργώντας διαρκώς «επικοινωνιακά».

Το αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές, που είναι διαρκές την τελευταία διετία, σχετίζεται πάντως με τη συνολική αποτυχία μιας κυβέρνησης που στην πραγματικότητα βρίσκεται και η ίδια σε αδιέξοδο, χωρίς πειστικό αφήγημα για την επόμενη μέρα μετά την 20ή Αυγούστου. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για πανηγυρικές εκδηλώσεις «εξόδου από τα Μνημόνια», που ούτως ή άλλως έχουν διαφοροποιηθεί μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, στην ουσία έχουν καταστεί κενοί περιεχομένου από την ίδια την πραγματικότητα που οδηγεί σε κατάρρευση το αφήγημα της καθαρής εξόδου. Η ελληνική κοινωνία δεν πιστεύει ότι θα τερματιστούν οι μνημονιακές πολιτικές, καθώς οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τα επόμενα χρόνια συνθέτουν πράγματι ένα άτυπο τέταρτο Μνημόνιο, όπως καταγγέλλει η Ν.Δ., και θα συνοδεύονται από αυξημένη εποπτεία.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα που καλλιεργείται για στοχευμένες κοινωνικές παροχές από τον πρωθυπουργό στην επερχόμενη ΔΕΘ, στην Πειραιώς προεξοφλούν ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα διότι «κανείς δεν πιστεύει πλέον τον κ. Τσίπρα». Και κάνουν λόγο για «υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».
Προεξοφλούν, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να αναστρέψει την αρνητική εικόνα ούτε μέσω της μη περικοπής των συντάξεων που θα επιδιώξει, καθώς έχει καταστεί σαφές στην κοινωνία ότι οι συγκεκριμένες περικοπές, που πολλές φορές έχουν χαρακτηριστεί από τη Ν.Δ. αχρείαστες, φέρουν την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου.

«Η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματά της», λένε στη Ν.Δ., υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας είναι τριάμισι χρόνια πρωθυπουργός, του δόθηκαν δύο ευκαιρίες και απέτυχε και -όπως συχνά επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- «δεν αξίζει να έχει μια τρίτη ευκαιρία να κυβερνήσει τη χώρα».

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, συχνά και μία φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν απλά νέος και ανεύθυνος. Σήμερα πια είναι καταστροφικός και κυνικός».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές, πάντως, ότι ο ίδιος θα παραμείνει μακριά από τη λογική των παροχών θεωρώντας ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι συγκροτημένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, επενδύσεις για νέες δουλειές από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μια νέα φιλοσοφία για τους θεσμούς, για το κράτος, για τη σχέση του κράτους με την οικονομία.

Ολα αυτά, καθώς και την πολιτική μείωσης φόρων, θα περιγράψει, στη ΔΕΘ, όπου θα στείλει μηνύματα στην ελληνική κοινωνία ως επόμενος πρωθυπουργός που διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο, το οποίο μπορεί να βάλει τη χώρα ξανά σε τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αλλά και να φέρει ελπίδα απομακρύνοντας «το σύννεφο της κατάθλιψης που έχει επικαθήσει πάνω από την ελληνική κοινωνία», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.