ΕΕ καταδικάζει «τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική, που είναι εντελώς απαράδεκτες» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών.

Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, η ΕΕ προσέφερε την ευκαιρία θετικής ατζέντας στην Τουρκία «όμως η Τουρκία δεν επέλεξε αυτό το μονοπάτι».

Επίσης οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν υπέρ της δίκαιης διανομής στις χώρες της ΕΕ του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μόλις είναι διαθέσιμο , ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Συμφωνήσαμε για να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά στις συμβάσεις που υπογράφονται από την Επιτροπή και εκείνων που ελπίζουμε ότι θα υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες”, σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Μισέλ επισήμανε ότι «είμαστε ενωμένοι γιατί είμαστε στην ίδια βάρκα» ενώ προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται «συνοχή και αλληλεγγύη».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν, υπογράμμισε ότι «η εξάπλωση του ιού θα κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης εάν δεν δράσουμε επειγόντως και προσέθεσε ότι η Επιτροπή διέθεσε 220 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της διασυνοριακής μεταφοράς ασθενών με COVID-19 σε χώρες της ΕΕ.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλίες με τέσσερις εταιρείες για την εξασφάλιση πιθανών εμβολίων COVID, ενώ ήδη έχει συμφωνίες με άλλες τρεις.

H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν άμεσα σε lockdown, αφού είναι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα