Απάντηση στα όσα του καταλογίζει ο Νίκος Κοτζιάς σχετικά με τα όσα είπε στο  υπουργικό συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου, σχετικά με τον Σόρος, έδωσε  ο Πάνος Καμμένος απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι  ουδέποτε ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε χρήματα από τον Σόρος, αλλά ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας το υπουργείο Εξωτερικών είχε συνεργασία με εταιρεία έκδοσης βίζα, που όμως ουδεμία σχέση έχει με την κυβέρνηση.

Αναλυτικά η απάντηση του Πάνου Καμμένου:

«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης με θέμα «Σχετικά με την καταγγελία του κ. Κοτζιά περί φερόμενης δήλωσης σας στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο για δωροδοκία της Κυβέρνησης» σας γνωρίζω ότι επειδή παρατηρώ πως τα σενάρια που διακινούνται, κατά βάση από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μετά την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου για προφανείς λόγους αντιπερισπασμού της κοινής γνώμης, λαμβάνουν πλέον τη μορφή κοινοβουλευτικού ελέγχου επιθυμώ να επαναλάβω και να καταστήσω σαφές ότι ουδέποτε ανέφερα ότι η Κυβέρνηση έλαβε χρήματα από τον Τ. Σόρος.

Αντιθέτως, αναφέρθηκα, στο εν λόγω άτομο, σε σχέση με συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με εταιρία έκδοσης βίζα, που όμως ουδεμία σχέση έχει με την Κυβέρνηση.

Περαιτέρω σας παραπέμπω σε δηλώσεις παρόντων, στο Υπουργικό Συμβούλιο, Υπουργών ενώ παράλληλα υπενθυμίζω ότι σε όλα τα Υπουργικά Συμβούλια τηρούνται και τα σχετικά πρακτικά.

Τέλος θεωρώ την υπόθεση περαιωθείσα και δεν πρόκειται να συνεχίσω την προσπάθεια ορισμένων να οικοδομήσουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας πάνω στις συγκεκριμένες αναφορές μου».

Να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή της παραίτησής του, καλεί για άλλη μια φορά η Νέα Δημοκρατία, τον τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

ΝΔ: Κάτι κρύβει ή κάτι φοβάται ο Κοτζιάς

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κοτζιάς η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι όσο δεν δίνει την επιστολή παραίτησής του στη δημοσιότητα «απλά επιβεβαιώνει ότι κάτι έχει να κρύψει ή -ακόμη χειρότερα- ότι κάτι φοβάται».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρονται τα εξής :

«Οι πολίτες κουράστηκαν να βλέπουν τον κ. Κοτζιά να δίνει διαρκώς συνεντεύξεις και να παραπονιέται επειδή ο κ. Τσίπρας κράτησε τον κ. Καμμένο στην κυβέρνηση και απέπεμψε εκείνον. Όσο δεν δίνει την επιστολή παραίτησής του στη δημοσιότητα, απλά επιβεβαιώνει ότι έχει κάτι να κρύψει ή -ακόμη χειρότερα- ότι κάτι φοβάται».

Τι είπε χθες ο Κοτζιάς

Στις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου για τις χρηματοδοτήσεις εταιρίας του Σόρος, τα λεγόμενα «μυστικά κονδύλια» του ΥΠΕΞ αλλά και στη μήνυση που κατέθεσε αναφέρθηκε ο Νίκος Κοτζιάς. 

Για τη μηνυτήρια αναφορά ο κ. Κοτζιάς είπε πως την έκανε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και «τα έστειλα στον εισαγγελέα για να μην ασχολείται με αυτό».

«Εγώ είμαι καθαρός άνθρωπος, δεν έχω τίποτα να φοβηθώ και πάω πρώτος στις δικαστικές αρχές» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στο Open και επεσήμανε πως «εγώ δεν κάνω διαρροές» και «δεν υπάρχουν κύκλοι Κοτζιά».

«Ειπώθηκε πως ο Σόρος έδωσε 50 εκατ. για να αγοράσουμε ανθρώπους στα Σκόπια» είπε ο κ. Κοτζιάς και τόνισε ότι «εγώ προέρχομαι από πλούσια οικογένεια, δεν χρηματίζομαι».

«Όλες οι δυνάμεις που θέλουν αδράνεια και βγάζουν λεφτά από την αδράνεια» δεν θέλουν συμφωνία για το Σκοπιανό, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά.

«Ας αποδείξουν ότι ο Σόρος έδωσε 50 εκατ. Έχω προτείνει στην κυβέρνηση να γίνει γενίκευση του νόμου ότι κανένας υπουργός δεν μπορεί να βγάλει λεφτά από ανώνυμες πηγές και τα κρίνει η αρμόδια κυβέρνηση. Προτείνω να υπάρχει πλήρης διαφάνεια» είπε ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε πως στη Συνταγματική Αναθεώρηση καλό θα ήταν να υπάρξει πλήρης έλεγχος του χρηματισμού των μυστικών υπηρεσιών.

«Μου επιτέθηκαν όλοι όταν έβαλα το θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο» είπε ο κ. Κοτζιάς.

«Είχα πει στον πρωθυπουργό πως θεωρώ ότι έχει τελειώσει ο κύκλος συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ» ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε πως «ως κυβέρνηση σωτηρίας συνεργαστήκαμε με την λαϊκή δεξιά».

«Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε αυτούς που λένε ότι θα ανατρέψουν την κυβέρνηση»

Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε πως είχε υποβάλλει παραίτηση όταν διαπίστωσε πως ο Καμμένος στις ΗΠΑ είχε διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση «τότε δεν επέμεινα γιατί μεσολάβησε η ψηφοφορία των Σκοπίων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση».

«Ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει για να ανακοινώσω την αιγιαλίτιδα» είπε ο κ. Κοτζιάς και ανέφερε πως «ανακοίνωσα στον Τσαβούσογλου την απόφαση μας».

«Το ΠΡΑΤΤΩ θα στηρίξει ψηφοδέλτια στην τοπική αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και για τις σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα είπε πως τον εκτιμά βαθιά.