Πολύ υψηλές για την εποχή θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κατά το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας στα κεντρικά και νότια τμήματα, ως αποτέλεσμα των θερμών αέριων μαζών πάνω από τη χώρα μας.

Αυξημένες αναμένεται να είναι επίσης οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα σήμερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του μοντέλου πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Όμως, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, από την Τρίτη 12/1 οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και τη θέση τους θα πάρουν ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα προκαλέσουν σταδιακή σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας μέσα στην εβδομάδα.

Αυτή η βίαιη σύγκρουση θα οδηγήσει σε διαδοχικές κυκλονογεννέσεις (δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών) στην κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό και με άντληση θερμότητας και υγρασίας από τα εκεί θαλάσσια ύδατα και τα οποία βαρομετρικά χαμηλά θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας.

Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε τα χιόνια να φτάνουν και στην Αττική προς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να ντύνονται στα λευκά περιοχές υψομετρικά μέχρι και τα υπερβόρεια – βόρεια προάστια. Δεν θα αποτελούσε όμως έκπληξη αν βλέπαμε τα χιόνια να φτάνανε μέχρι και το κέντρο της πόλης μιας και τα πρώτα στοιχεία θέλουν την πολική αέρια μάζα να φτάνει με αρκετά μεγάλη δυναμική.

Πολύ υψηλές για την εποχή θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες το διήμερο Κυριακής 10/01 και Δευτέρας 11/01 στα κεντρικά και νότια τμήματα, ως αποτέλεσμα των θερμών αέριων μαζών πάνω από τη χώρα μας. Όμως, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από την Τρίτη 12/01 οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και τη θέση τους θα πάρουν ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Κεντρική Ευρώπη.

«Βόμβα» από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: Ο χιονιάς της Ισπανίας θα έρθει και στην Ελλάδα

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται στην Ευρώπη τις τελευταίες ώρες αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μπορεί ο υδράργυρος να θυμίζει… Άνοιξη τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε ραγδαία επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που θα ακολουθήσουν. Ο κ. Μαρουσάκης ανέφερε συγκεκριμένα:

«Από τις 5 Ιανουαρίου έχω αναφερθεί σε πρόβλεψη σχετικά με δύο κύματα που θα έχουμε γύρω στις 15 Ιανουαρίου και γύρω στις 20 του μήνα (…). Το σίγουρο είναι πως το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και ίσως παρουσιαστεί ακόμα πιο ενισχυμένο.

Υπολογίζω πως θα μας απασχολήσει από την Πέμπτη, 14 του μήνα».

Ο χιονιάς του αιώνα στην Ισπανία — Τέσσερις νεκροί

Στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί από την πρωτοφανή χιονοθύελλα που πλήττει την Ισπανία και κυρίως τη Μαδρίτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Μολονότι οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο αριθμός των συμβάντων είναι σχετικά περιορισμένος, θρηνούμε τον θάνατο τριών ανθρώπων», είπε ο υπουργός Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.


 

Η καταιγίδα “Φιλομένα” ίσως να έφερε μαζί της και τον “χιονιά του αιώνα” όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι μετεωρολόγοι καθώς η τελευταία φορά που χιόνισε στην Μαδρίτη ήταν μόλις το 1971. Αν και όλα δείχνουν ότι η σημερινή κακοκαιρία ξεπερνά αυτήν του 1971, αφού επηρεάζει 45 επαρχίες της χώρας με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που έφθασαν μέχρι τους μείον 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο Πέδρο Σάντσεθ μέσω τουίτερ συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. «Ας είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί απέναντι στην καταιγίδα #Filomena. Τεράστιο το έργο του (στρατού) @UMEgob που προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους παγιδευμένους στο χιόνι».Περισσότερες από 300 οδικές αρτηρίες κλειστές, ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων, το αεροδρόμιο της Μαδρίτης έκλεισε χθες βράδυ λόγω της χιονόπτωσης αλλά και της περιορισμένης ορατότητας και πάνω από 50 πτήσεις ακυρώθηκαν. Τα δρομολόγια τρένων επίσης ακυρώθηκαν χθες βράδυ όπως και τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων και ο προαστιακός. Θερμοκρασίες κάτω του μηδενός στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά που η Μετεωρολογική υπηρεσία κηρύσσει την Αυτονομία της Μαδρίτης σε κόκκινο συναγερμό. Κάτι αντίστοιχο είχε να συμβεί εδώ και 50 χρόνια. Η κακοκαιρία πλήττει κυρίως τα κεντρικά της χώρας αν και οι χιονοπτώσεις παρατηρούνται στο σύνολο της χώρας. Ακόμα και στα Κανάρια Νησιά με το τροπικό κλίμα έπεσε χιόνι. Ο δήμαρχος της Μαδρίτης ζήτησε από τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και ενημέρωσε ότι έχουν κλείσει όλα τα τούνελ της πόλης.

Τουλάχιστον 400 οδικές αρτηρίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ή έχουν κλείσει εντελώς και 1.300 φορτηγά αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στην επαρχία της Γουαδαλαχάρα λόγω του ύψους του χιονιού. Εκατόν πενήντα φορτηγά βρίσκονται επίσης αποκλεισμένα κοντά στην πόλη Άβιλα. Οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές στο σύνολο της χώρας.

Προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών από κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος που έπεσαν από το χιόνι. Η ειδική υπηρεσία του Στρατού βοηθά στον απεγκλωβισμό 400 οδηγών που αποκλείστηκαν από το χιόνι με τα αυτοκίνητα τους στην Αυτονομία της Μαδρίτης.

Τέλος στην Μαδρίτη κλείνουν για το Σαββατοκύριακο όλα τα μουσεία, πάρκα, βιβλιοθήκες πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα λόγω της κακοκαιρίας. Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου επίσης σε έκτακτη σύσκεψη αποφάσισε την ακύρωση των ποδοσφαιρικών αγώνων του Σαββατοκύριακου.

Όπως έγινε γνωστό για τον τέταρτο νεκρό, πρόκειται για έναν 74χρονο άστεγο άνδρα ο οποίος βρέθηκε νεκρός καλυμμένος  από το χιόνι στην περιοχή Καραβαντσέλ έξω από την Μαδρίτη και ένας δεύτερος άνδρας 54 ετών εγκλωβισμένος στο αυτοκίνητό του ο οποίος πιθανότατα υπέστη  καρδιακή προσβολή στην περιοχή Θαρθαλέχο λίγο πριν φθάσει σπίτι του.

Δύο ακόμα θύματα έξω από την πόλη της Μάλαγας μία γυναίκα και ο συντροφός της καθώς το αυτοκίνητο τους παρασύρθηκε από τις πλημμύρες.