Ρεύμα: Για την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η Ευρώπη, πέρα από την εργαλειοθήκη, αδυνατεί να βοηθήσει οριζόντια όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει όμως να πληρώσουν άμεσα τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Στο μόνο που φαίνεται πως συμφωνούν όλα τα κράτη – μέλη είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα της εργαλειοθήκης, ενώ εμφανίζονται διχασμένα για μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα δώσουν διέξοδο στην κρίση.

Ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση προτείνει το μπλοκ των έξι (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Σλοβενία).

Ζητούν:
-Ρύθμιση & έλεγχο στην αγορά ενέργειας
-Από κοινού προμήθεια αερίου
-στρατηγικά αποθέματα αερίου
-αποσύνδεση τιμής ρεύματος από τιμή του φυσικού αερίου

Γερμανία, Βέλγιο και Oλλανδία δεν επιθυμούν ρύθμιση & έλεγχο στην αγορά ενέργειας. Η Γερμανία έχει κάνει μονομερή συμφωνία με Ρωσία για παροχή αερίου.

H Ολλανδία διαθέτει δικά της κοιτάσματα αερίου, εισάγει άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή ενώ είναι ενεργειακός κόμβος καθώς μέσω της Ολλανδίας εισάγονται στην Ευρώπη μεγάλες ποσότητες αερίου. Πολωνία και Ουγγαρία, διαφωνούν σε όλα με την Ευρώπη γιατί είναι εξαρτημένοι από τον άνθρακα και δεν επιθυμούν υποχρεωτική διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ζητούν κατάργηση συστήματος εμπορίας ρύπων, αναθεώρηση κλιματικής στρατηγικής, αναθεώρηση στόχου για αέρια του θερμοκηπίου το 2030. Γαλλία και Ρουμανία προτείνουν πυρηνικά, δεν συμφωνούν Αυστρία και Λουξεμβούργο.

Ενώ η Ευρώπη είναι διχασμένη και προσπαθεί να βρει λύση, οι καταναλωτές ανησυχούν για τον φετινό χειμώνα όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυξημένα ενεργειακά κόστη τόσο στη θέρμανση όσο και στα τιμολόγια ηλεκτρικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή χονδρικής της μεγαβατώρας αυξήθηκε κατά 189% σε σχέση με πέρυσι.

Αυξημένη κατά 11 λεπτά θα είναι η τιμή της κιλοβατώρας στους λογαριασμούς του Οκτωβρίου , αφού στην χονδρική, η μεγαβατώρα έφτασε τα 134 ευρώ από 46 πέρυσι.

Μέση μηνιαία τιμή ηλεκτρικής ενέργειας
Σεπτέμβριος 2020 46,6 € / MWh
Σεπτέμβριος 2021 134,7 / MWh
Μεταβολή +189%

Για τα νοικοκυριά με μικρή κατανάλωση, η τελική επιπλέον επιβάρυνση δεν θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ μετά και την κρατική επιδότηση.

Νοικοκυριό με κατανάλωση 300 KWh
-Αύξηση λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής: 0,33 €/ KWh
-Κρατική επιδότηση: 18 €/ μήνα
-Τελική επιπλέον επιβάρυνση: 15 €(επιπλέον έκπτωση 30% για πελάτες ΔΕΗ)

Για τις επιχειρήσεις όμως, το κόστος είναι πολλαπλάσιο. Ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε: «Η αύξηση στην ενέργεια επηρεάζει 7 στις 10 επιχειρήσεις, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται η μέση και η υψηλή τάση».

Ακόμα και για τις επιχειρήσεις της γειτονιάς, που είναι συνδεδεμένες με την χαμηλή τάση και δικαιούνται την επιδότηση, το κόστος του ρεύματος αυξάνεται τουλάχιστον κατά 55%.

Ανατίμηση 10% προβλέπουν οι μισές επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνα του βιοτεχνικού επιμελητηρίου, ωστόσο το 15% εξ αυτών εκτιμούν πως τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους θα ακριβύνουν κατά 30%.

Μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, ανατιμήσεις 10%. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως επέκταση της έκπτωσης, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, καθώς οι λογαριασμοί του Οκτώβρη αναμένονται ακόμα πιο τσουχτεροί. Η τιμή χονδρικής την Πέμπτη ξεπέρασε τα 240 ευρώ.

Ο Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής πολιτικής στο ΕΜΠ, αναφέρει: «κάθε μέρα έχουμε και ένα νέο ράλι τιμών. Στη χώρας μας έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην κιλοβατώρα Είμαστε οι δεύτεροι ακριβότεροι στην Ευρώπη».

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν το ενδεχόμενο, τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2022 να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης.