Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την εξάμηνη παράταση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας με παράλληλη αποχώρηση του επικεφαλής της στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, η θέση του οποίου καταργείται.

Ειδικότερα, η παράταση, που αφορά την περίοδο από 21 Αυγούστου 2019 μέχρι 21 Φεβρουαρίου 2020, αποτελεί μέρος της διαδικασίας που είχε εγκριθεί με την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2022, δηλαδή για όσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ ανανεώνεται ανά εξάμηνο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η παράταση χρησιμεύει προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής υποστήριξη για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας της Ελλάδας. Θεωρεί την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Πάντως, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισημοποίηση από την Επιτροπή της απόφασής της να καταργήσει τη θέση του Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος προήχθη σε αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων. Η αποχώρηση του κ. Κοστέλο, που δεν θα αντικατασταθεί από άλλο πρόσωπο χαρακτηρίζεται ως συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος (τον Αύγουστο του 2018).

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για μια πολιτική κίνηση της Κομισιόν, η οποία θέλει με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές και στους ξένους επενδυτές ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση οριστικής επιστροφής στην κανονικότητα. Από την άλλη με τον τρόπο αυτό στέλνει και στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι την εμπιστεύεται.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι η επόμενη έκθεση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας θα δημοσιευθεί τελικά τον Οκτώβριο. Η χρονική μετάθεση για λίγους μήνες κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της κυβερνητικής αλλαγής μετά τις εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου όλα τα κράτη-μέλη και η Ελλάδα πρέπει να έχουν υποβάλει στην Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση του Φεβρουαρίου, η Κομισιόν διαπίστωνε καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τον κίνδυνο δημοσιονομικής απόκλισης και μη επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Σχετικά με το αν το επόμενο βήμα των εταίρων θα είναι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το δείγμα γραφής που θα δώσει η νέα κυβέρνηση. Εάν τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και η οικονομία ανεβάσει ταχύτητα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το επόμενο έτος η ενισχυμένη εποπτεία δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Προς το παρόν, όμως, δεν τίθεται τέτοιο θέμα για αυτό και η εξάμηνη παράταση.