Οποιαδήποτε δημοψηφίσματα για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία θα κλείσουν κάθε παράθυρο που περιμένει ανοιχτό για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ, σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Liga.net.

“Χωρίς τα δημοψηφίσματα, υπάρχει ακόμη η ελάχιστη πιθανότητα για διπλωματική λύση. Μετά τα δημοψηφίσματα, (δεν υπάρχει) καμία”, δήλωσε ο Νικιφόροφ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις από φιλορώσους αξιωματούχους σε τέσσερις κατεχόμενες ουκρανικές επαρχίες για διενέργεια δημοψηφισμάτων την επόμενη εβδομάδα για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ έγραψε αργότερα στο Twitter ότι τυχόν δημοψηφίσματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιοδήποτε γνωστό ουκρανικό οπλικό σύστημα.

“Το Κρεμλίνο αντιτίθεται στην προμήθεια σύγχρονων αρμάτων μάχης και ATACMS στην Ουκρανία; Είναι καιρός να τα δώσετε” είπε.