Η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους σε ό,τι αφορά το πράσινο πάσο εμβολιασμένου.

Από τα μέσα Οκτωβρίου (όταν το σχετικό μέτρο ετέθη σε ισχύ) μέχρι σήμερα σε όλη την χώρα έχουν επιβληθεί λιγότερα από χίλια πρόστιμα. Η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των ελέγχων για το πράσινο πάσο, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα επιβεβαιώνεται, όπως μετέδωσε από χθες το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι θα περιοριστούν αυστηρά οι διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών: οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε απόκεντρα σημεία των διαφόρων πόλεων, δεν θα επιτρέπονται πορείες και σε περίπτωση συνωστισμού θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας και θα επιβάλλεται η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Παράλληλα, θα απαγορευθούν διαδηλώσεις κοντά σε ευαίσθητους στόχους, γραφεία κομμάτων, συνδικάτα και υπουργεία.

«Πρέπει να μείνουν σε ισχύ όλα τα μέτρα που υιοθετήσαμε και οφείλουμε να παρακινήσουμε με κίνητρα τους πολίτες ώστε να πάνε να εμβολιαστούν. Δεν μπορούμε να κινδυνεύσουμε να βρεθούμε στη δύσκολη θέση άλλων ευρωπαϊκών χωρών», τόνισε ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Κάρλο Σιμπίλια.

«Οι εμβολιασμένοι πολίτες που σέβονται τους κανόνες δικαιούνται ασφαλείς χώρους για την καθημερινή ζωή τους. Πρέπει να εγγυηθούμε το δικαίωμα στην διεξαγωγή κινητοποιήσεων, αλλά επιβάλλεται και να υπάρξει ισορροπία, με σεβασμό παράλληλα στα δικαιώματα στην υγεία, στην εργασία και στην παιδεία» δήλωσε, τέλος, η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε.