Σοβαρές αλλαγές στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Ευρασίας επιφέρει η 25ετής συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν το Σάββατο, στην Τεχεράνη, Ιράν και Κίνα, δύο χώρες-μέλη των BRICS που πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις, όπως η Ρωσία.

Τα θεμέλιά της είχαν θέσει το 2016 οι πρόεδροι Σι Τζινπίνγκ (φωτο) και Χασάν Ρουχανί, με βασικό τότε στόχο ο όγκος του διμερούς εμπορίου να δεκαπλασιαστεί την προσεχή δεκαετία στα 600 δισ. δολάρια.

Λίγες μέρες μετά από το «κατς της Αλάσκας» ανάμεσα στους ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Κίνας και σε διπλωμάτες των δύο χωρών και τη μετέπειτα συνάντησή του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, όπου τέθηκε επί τάπητος ο εξοβελισμός του δολαρίου από τις διμερείς συναλλαγές, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, ταξίδεψε την Παρασκευή στην Τουρκία για να διευρύνει τη στρατηγική συνεργασία με την Αγκυρα και να προλειάνει την εκεί επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ.

Ομως η κορωνίδα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή ήταν η διήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη, όπου εκτός από τον Ιρανό ομόλογό του, Τζαουάντ Σαρίφ, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί.

Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, η 25ετής στρατηγική συμφωνία με την Κίνα καλύπτει ευρεία γκάμα θεμάτων, από το πετρέλαιο και τις εξορύξεις ως την ενίσχυση της βιομηχανίας του Ιράν, τη συνεργασία στις μεταφορές, τη γεωργία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Σύμφωνα με τους «New York Times», η Κίνα θα επενδύσει 400 δισ. δολάρια στο Ιράν με αντάλλαγμα πετρέλαιο, ενώ οι δύο χώρες θα εντείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών κατά της τρομοκρατίας.

Η ισραηλινή «Jerusalem Post» επισημαίνει, ωστόσο, ότι η συμφωνία του Σαββάτου υπονομεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να βρει δίαυλο συνεννόησης με το Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας, γι’ αυτό και μερίδα της ιρανικής εξουσίας δεν την είδε με καλό μάτι.

Να σημειωθεί ακόμη ότι η Κίνα δώρισε τον προηγούμενο μήνα στο Ιράν 250.000 εμβόλια της Sinopharm.