Ισορροπία τρόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Πιέσεις από την κυβέρνηση στο Ποτάμι

Ήδη από χθες, το Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας να «θολώνει» η πλειοψηφία που απαιτείται για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, ζήτησε από τον Σταύρο Θεοδωράκη να ξεκαθαρίσει τη στάση του

 άνετη πλειοψηφία στη Βουλή όσο αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών που… διαφήμιζε  η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα φαίνεται πως τίθεται εν κινδύνω μετά τις αντιφατικές δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και βουλευτών του κόμματος. Το Μαξίμου – όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίων υπουργών –  αγωνιά για την εξέλιξη του θέματος και ασκεί πιέσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσει το κόμμα του κ. Θεοδωράκη τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές τους.

«Υπάρχει θετική προδιάθεση για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά θα περιμένουμε να δούμε όλα τα δεδομένα εκείνη τη στιγμή, τόνισε ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9».

Οι 4 από τους 6 βουλευτές του Ποταμιού, πρόσθεσε,  «είμαστε σε μια γραμμή να αλλάξει σελίδα η χώρα στο θέμα των σχέσεων με την πΓΔΜ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς, αλλά τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση των Σκοπίων να μην την υπονομεύει.

Είχε προηγηθεί χθες, η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη δεκαετιών στα εθνικά θέματα.  «Να σκεφτούμε, όχι κομματικά, όχι ιδεοληπτικά, αλλά κυρίως πατριωτικά. Η στάση μας, λοιπόν, στη Βουλή, για όσους αναρωτιούνται, θα καθοριστεί, όχι από το προσωπικό συμφέρον, όχι από το κομματικό συμφέρον – δεν είμαστε καλοί στα παζάρια- αλλά μόνον από το πώς βλέπουμε το μέλλον του τόπου» είπε ο κ. Θεοδωράκης αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πιέσεις από το Μαξίμου

Ήδη από χθες, το Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας να «θολώνει» η πλειοψηφία που απαιτείται για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, ζήτησε από τον Σταύρο Θεοδωράκη να ξεκαθαρίσει τη στάση του.  «Θα περίμενε από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και μια απάντηση επί της ουσίας, εάν, δηλαδή, έχει αλλάξει στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνει σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού», φανερώνοντας έτσι την αγωνία που υπάρχει.

 «Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δύο Κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει: «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνον ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε. Ωστόσο, θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, απάντησε: «Εγώ νομίζω ότι θα υπάρχει η πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από εκεί και πέρα ο κ. Θεοδωράκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» και ερωτηθείς αν  καλύφθηκε ή όχι από τις δηλώσεις που έκανε  ο κ. Θεοδωράκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής απάντησε «όχι» και σημείωσε: «Δεν είπε αν αλλάζει η θέση του ή όχι. Η Συμφωνία είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη και το άρθρο 4 παράγραφος 3 που λύνει τα θέματα των αλυτρωτισμών με τρόπο λιτό και γενικό και καλύπτει και όποιες άλλες ερμηνείες λέει ότι κανένα άρθρο, καμία ερμηνεία της παρούσας Συμφωνίας δεν μπορεί να εγείρει ζητήματα αλυτρωτισμών.

Αυτό το έχει επικαλεστεί και ο κ. Θεοδωράκης σε παλαιότερες τοποθετήσεις του και από εδώ πέρα οφείλονται καθαρές κουβέντες ενώπιον του ελληνικού λαού».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο φιλικός προς την κυβέρνηση Τύπος, όπως για παράδειγμα η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρεται στο Ποτάμι και στις δηλώσεις των βουλευτών του. «Το Ποτάμι θολώνει στις Πρέσπες» είναι ο σημερινός τίτλος της εφημερίδας η οποία αναφέρει ακόμη ότι «λοξοκοιτάζει προς τα δεξιά και προκαλεί το Μαξίμου».
By |2018-12-10T21:44:40+03:00Δεκέμβριος 10th, 2018|ΠΟΛΙΤΙΚΗ|0 Comments

Leave A Comment

one × one =