ο εμπορικό σκάφος, μήκους 23 μέτρων, αποτελεί το αρχαιότερο «ακέραιο ναυάγιο» που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα – Είναι πανομοιότυπο με το καράβι του Οδυσσέα που απεικονίζεται σε διάσημο αγγείο του Βρετανικού Μουσείου

Μια συγκλονιστική ανακάλυψη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, έκανε ομάδα αρχαιολόγων στην Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Guardian πρόκειται για το αρχαιότερο ακέραιο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, αφού πιστεύεται ότι παρέμεινε στον βυθό για περισσότερα από 2.400 χρόνια.

Το 23 μέτρων καράβι, που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι αρχαιοελληνικό, βρέθηκε σχεδόν άθικτο το 2017, με το ιστίο, το πηδάλιο και τα καθίσματα των κωπηλατών ακόμα στη θέση τους, σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χλμ.

Ωστόσο μόλις πρόσφατα επιβεβαιώθηκε η ηλικία του, η οποία άφησε άφωνους του επιστήμονες.

Όπως εξήγησε η ομάδα των αρχαιολόγων, η απουσία οξυγόνου στο συγκεκριμένο σημείο είναι ο λόγος πίσω από την εξαιρετική κατάσταση στην οποία διατηρήθηκε το ναυάγιο.

xartis
«Ένα καράβι από την κλασσική εποχή, επιβίωσε σχεδόν ακέραιο στον βυθό, σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χιλιομέτρων. Είναι κάτι που δεν περίμενα ποτέ ότι θα έβλεπα», αναφέρει ο καθηγητής Τζον Άνταμς, επικεφαλής του Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) και της ομάδας που έκανε την συγκλονιστική ανακάλυψη.

«Πρόκειται για ένα εύρημα που αλλάζει όσα γνωρίζουμε για την ναυπηγική και την ναυσιπλοΐα στον αρχαίο κόσμο», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Το ναυάγιο πιστεύεται ότι άνηκε σε εμπορικό καράβι. Η μόνη εικόνα που έχουμε μάλιστα για καράβια αυτού του τύπου προέρχεται από τον διάσημο στάμνο «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στο 480-470 π.Χ.

Σε αυτό το υπέροχο αγγείο (που φιλοτεχνήθηκε την ίδια εποχή που κατασκευάστηκε το καράβι) ο ομηρικός ήρωας εμφανίζεται δεμένος στο κατάρτι, να προσπαθεί με τους συντρόφους του να αντισταθεί στο τραγούδι των σειρήνων.

siren

Το «καράβι του Οδυσσέα» συγκαταλέγεται στα πάνω από 60 ναυάγια που ανακάλυψε η διεθνής αρχαιολογική ομάδα, κατά τη διάρκεια της τριετούς αποστολής της στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εμπορικά ρωμαϊκά σκάφη, φορτωμένα με αμφορείς και ένα κοζάκικο πλοίο του 17ου αιώνα.

Δείτε βίντεο: Αρχαιοελληνικό καράβι 2.400 ετών ανακαλύφθηκε ακέραιο στη Μαύρη Θάλασσα!

Αρχαιοελληνικό καράβι 2.400 ετών ανακαλύφθηκε ακέραιο στη Μαύρη Θάλασσα!