Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Παύλου Πολάκη στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού ο Παύλος Πολάκης φώναξε «άσχετε» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά πως δεν συνομιλεί με αντιεμβολιαστές. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν βουλευτή που «κλείνει το μάτι στις αντιεμβολιαστές και κάνει κρυφή καμπάνια κατά του εμβολιασμού».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν ανέχεται έναν συνεργάτη του σαν τον κ. Πολάκη που με χυδαίο και αγοραίο ύφος προσβάλλει τους πάντες και κάνει κρυφή καμπάνια στους ανεμβολίαστους. Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και τότε συζητάμε».

Από εκεί και πέρα: «Μας κάνατε πολλές εκκλήσεις κύριε Τσίπρα αλλά δεν άκουσα καμιά πρόταση και δεν άκουσα κυρίως πρόταση για το ουσιαστικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε, που είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων στις πιο ευάλωτες κατηγορίες. Μας είπατε κάτω πιο επιστημονικά είναι απολύτως εσφαλμένο. Ό,τι κι αν ήμασταν στα ποσοστά εμβολιασμού της Πορτογαλίας και της Δανίας δεν θα λύναμε το πρόβλημα μας. Το πρόβλημα δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ από αυτές που έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε, το ζητούμενο είναι να μη φτάνουν οι άνθρωποι στο σημείο να χρειάζονται μονάδες εντατικής θεραπείας. Η γενεσιουργός αιτία είναι η έλλειψη εμβολιασμού», είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το μόνο που συνεισέφερε στην καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολιασμού, ήταν ένα σποτ έπειτα από 15 μήνες.

«Μιλήσατε εικοσιπέντε λεπτά… τελικά θα μας πείτε αν θα καταψηφίσετε την συγκεκριμένη πρόταση και τελικά τι προτείνετε για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού; Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους, οι οποίοι δεν θέλουν εμβολιαστούν, λες κι αν πάμε εσείς και εγώ θα πειστούν αυτοί με κάποιο μαγικό τρόπο; Εκτός αν θέλετε να στείλετε τον κύριο Πολάκη που έχει πολύ μεγάλη πειθώ και μπορεί να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Εδώ σας πήρε ένα χρόνο να φτιάξετε ένα σποτάκι. Τι ακριβώς κάνατε εσείς, για να στηρίξετε τον εμβολιασμό» ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δεν ήθελε να καταλήξει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του διοικητικού προστίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Τι μας είπατε κύριε Τσίπρα; Ό,τι το πρόστιμο των 100 € που επιβάλαμε είναι πολύ για έναν συνταξιούχο οποίος παίρνει 500 €, αλλά είναι λίγο για ένα συνταξιούχο οποίος παίρνει 2000 €. Άρα μας είπε ουσιαστικά ότι τα πρόστιμα πρέπει να είναι αναλογικά. Όταν σας κόβουν πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ είναι αναλογικό το πρόστιμο; Έχετε μπλέξει τους φόρους που με βάση το Σύνταγμα μπορεί να είναι αναλογικοί, με τα διοικητικά πρόστιμα που δεν μπορούν να είναι αναλογικά».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι προτάσεις της «επιτροπής σοφών» του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντισυνταγματικές, φέρνοντας ως παράδειγμα την τοποθέτηση του κ. Γεροτζιάφα. «Θέλω να σας ρωτήσω αν συμφωνείτε με την ενδιαφέρουσα άποψη, την οποία διάβασα από τον κύριο Γεροτζιάφα, στην επιτροπή των σοφών που σας συμβουλεύει για τα θέματα δημόσιας υγείας και τον σέβομαι ως επιστήμονα. Τάσσεται υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. Μια απλή ιδέα είναι οι ανεμβολίαστοι να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα. Δηλαδή ο συνεπής στις φορολογικές υποχρεώσεις, δεν θα μπορεί να παίρνει φορολογική ενημερότητα, δεν θα μπορεί να παίρνει τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω ούτε είναι να είναι κάποιος αντί συνταγματολόγος για να δει πως ότι αντισυνταγματικές είναι αυτές προτάσεις».