Αγιασμός μοιράστηκε, Θεία Κοινωνία δόθηκε, ακόμα και εισαγγελική εντολή υπήρξε στα φετινά Θεοφάνεια, που δεν θύμιζαν σε τίποτα τους εορτασμούς της κατάνυξης των περασμένων ετών.

Το αυστηρό lockdown επέβαλε έκτακτα μέτρα λόγω του κορωνοϊού, το οποίο απαγόρευε την έλευση των πιστών στη λειτουργία.

Η Εκκλησία με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ωστόσο, εξέδωσε επιστολή που όριζε ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές με την τήρηση των προηγούμενων μέτρων που είχαν ισχύσει τα Χριστούγεννα, με περιορισμένο αριθμό ατόμων μέσα στους ναούς και χρήση μάσκας.

Λειτουργίες τελέστηκαν σε όλη την επικράτεια παρουσία πιστών, που κατέκλυσαν τους περίβολους των εκκλησιών περιμένοντας τη σειρά τους.

Ο αγιασμός των υδάτων δεν τελέστηκε σε γενικές γραμμές σε εξωτερικούς χώρους, όπως εξάλλου όριζαν τα έκτακτα μέτρα.

Επιπλέον, παρά τους αυστηρούς κανόνες λόγω του κορωνοϊού, στη Μητρόπολη Πειραιώς οι πιστοί έλαβαν τη Θεία Κοινωνία.

Οι εξαιρέσεις και τα παρατράγουδα

Εξαιρέσεις στην ομαλή έκβαση της ημέρας, η ένταση που επικράτησε στην Θεσσαλονίκη με δύο προσαγωγές ατόμων, και το Αίγιο όπου η αστυνομία επέβαλε πρόστιμα.

Στην Θεσσαλονίκη, έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα άτομα συγκεντρώθηκαν και πέταξαν τον σταυρό στο Θερμαϊκό. Είχαν ζητήσει την παρουσία ιερέα για τον αγιασμό των Υδάτων, ωστόσο και οι 50 στους οποίους απευθύνθηκαν, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Αγιασμός των υδάτων στην θάλασσα, έγινε και στο Αίγιο, από τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμο, τον οποίο συνόδευε ο πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Η τελετή έγινε στο Αίγιο παρουσία πιστών ενώ δύο έσπευσαν να βουτήξουν για να πιάσουν τον σταυρό.

Πληροφορίες του flamis.gr αναφέρουν πως παρενέβη ο Εισαγγελέας και κάλεσε τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο. Το Λιμενικό επενέβη, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και επέβαλε στον Μητροπολίτη 1500 ευρώ πρόστιμο και από 300 ευρώ στους δύο πιστούς, βάσει των σχετικών διατάξεων προστασίας κατά covid-19.

Εξαίρεση και ο πατέρας Πρόδρομος, ιερέας του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, που συνοδευόμενος από την σύζυγό του και παρουσία ελάχιστων πιστών τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων σε προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά.

Πήγαν… «περίπατο» οι αποστάσεις στη Μητρόπολη Χανίων

Εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν και στην Ιερά Μητρόπολη των Χανίων τα Θεοφάνεια, αν και νωρίς το πρωί, κατά την Θεία Λειτουργία, η προσέλευση των πιστών ήταν μικρή και χωρίς να παρατηρείται μαζικότητα.

Λίγη ώρα όμως αργότερα, σύμφωνα με το zarpanews.gr, τα πράγματα άλλαξαν καθώς πιστοί που θέλησαν να παραλάβουν τον Αγιασμό άρχισαν να συνωστίζονται εντός του Ναού, με την τήρηση των μέτρων να πηγαίνει ουσιαστικά… περίπατο.

Κανονικά έγινε ο Αγιασμός στο Αρσένι Σκύδρας

Χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, ο καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε κανονικά στο Αρσένι Σκύδρας στην Πέλλα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο του logospellas.gr, ο ιερέας του χωριού μαζί με τους κατοίκους πραγματοποίησαν την τελετή ρίψης του Σταυρού στο σιντριβάνι της πλατείας του χωριού. Ο ιερέας πέταξε κανονικά τον Σταυρό και κάποια παιδιά βούτηξαν για τον πιάσουν.

Οι κάτοικοι δεν τηρούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία δε φορούσαν ούτε μάσκες.

Εύβοια: Η στιγμή του σοβαρού τραυματισμού 24χρονου που βούτηξε για τον σταυρό

Άσχημη κατάληξη είχε η απόφαση νεαρών στην Αμάρυνθο στην Εύβοια, που αποφάσισαν να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια και να ρίξουν μόνοι τους σταυρό.

Σύμφωνα με το eviathema.gr, ένας νεαρός πέφτοντας στην θάλασσα χτύπησε άσχημα αφού παραπάτησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στον αυχένα και να μείνει ακινητοποιημένος μέσα στο νερό.

Άμεσα στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ αλλά οι διασώστες δεν κατάφεραν να μετακινήσουν τον νεαρό μέσα από το νερό ενώ έπειτα μετάβει καΐκι στο σημείο ώστε να μεταφέρει τον νεαρό στο λιμάνι της Αμαρύνθου.

Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Γενικό νοσοκομείο της Χαλκίδας με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η ανάρτηση Δερμιτζάκη

Άμεση ήταν η αντίδραση και η εκδήλωση της έντονης ανησυχίας από τον χώρο των ειδικών για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκε από το πρωί της Τετάρτης, ανήμερα των Θεοφανείων, στις εκκλησιές της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος με ανάρτησή του μοιράστηκε μερικές τέτοιες εικόνες, μαζί και την πεποίθηση πως αυτές θα κρατήσουν τη χώρα σε καθεστώς lockdown για καιρό, πράγμα για το οποίος ουδείς πρέπει να απορεί βλέποντας όσα διαδραματίζονται στις εκκλησίες.

Μάλιστα, με το άνοιγμα των σχολείων να είναι προ των πυλών, ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου της Γενεύης εκτίμησε πως, μετά τα σημερινά, ούτε αυτά θα μείνουν για καιρό ανοιχτά.

«Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα», έγραψε ο Μανώλης Δερμιτζάκης στο facebook.