Επανέρχεται η κανονικότητα στο Δημόσιο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει άμεσα απόφαση όπου θα προβλέπεται ότι το ποσοστό των υπαλλήλων που θα πρέπει να βρίσκονται στις υπηρεσίες θα ανέρχεται πλέον στο 70% αντί για 40% που είναι σήμερα.

Η απόφαση προβλέπεται να εφαρμοστεί από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής για την προστασία των υπαλλήλων.

Της απόφασης εξαιρούνται οι υπάλληλοι οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αλλά και αυτοί οι οποίοι δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού λόγω παιδιών. Δεν θα αλλάξει το καθεστώς προσέλευσης των υπαλλήλων οι οποίοι θα προσέρχονται στις 7, στις 8 και στις 9 και θα αποχωρούν με τη συμπλήρωση του ωραρίου.

Το ποιοι και πόσοι υπάλληλοι θα εργάζονται με φυσική παρουσία θα αποφασίζουν οι προϊστάμενοι των τμημάτων βάσει των αναγκών κάθε υπηρεσίας.

Οικονομικά δήμων

Στο μεταξύ χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου εξέτασαν το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα οικονομικά των δήμων, τα οποία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από την εφαρμογή του μέτρου για την επέκταση των χώρων στα καταστήματα εστίασης.

Ομως για να μπορέσει να προχωρήσει το μέτρο χωρίς να δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα υπουργείο και ΚΕΔΕ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν τις διαδικασίες ενίσχυσης της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο κ. Παπαστερίου έχει θέσει το θέμα υποστηρίζοντας πως δεν γίνεται να λειτουργούν οι δήμοι χωρίς μηχανισμούς ελέγχου. Αυτό που εξετάζεται είναι να γίνουν προσλήψεις στους δήμους εκείνους που δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα και σε όσους έχουν απολυθεί να επανέλθουν.

Στη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης των δήμων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Ηδη έχουν διατεθεί 28 εκατομμύρια για την επαναλειτουργία την σχολείων, ενώ θα διατεθούν και άλλες ενισχύσεις μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε συζήτηση και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) οι οποίες δεν εισπράττουν στις περισσότερες των περιπτώσεων τέλη από τους δημότες λόγω της κρίσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν και οι ίδιες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι του Δημοσίου.

Εκτακτη ενίσχυση

Για το οικονομικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης, το οποίο διογκώνεται λόγω της πανδημίας, υπήρξε κοινή δέσμευση για την αντιμετώπισή του με πολλούς τρόπους, οι οποίοι θα εξεταστούν ανά περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και της έκτακτης ενίσχυσης βάσει των πραγματικών αναγκών όπως αυτές έχουν καταγραφεί τους τελευταίους δύο μήνες για κάθε περιοχή. Το υπουργείο Εσωτερικών με αιχμή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως ανακοινώθηκε, θα παρέμβει για τη στήριξη των δήμων, ενώ εξετάζεται και η προκαταβολή ενός ποσού για τα τρέχοντα προβλήματα που προκλήθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει έναν πολύ θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στηρίζοντας την κοινωνία και ενισχύοντας πολιτικές και δράσεις του κράτους.

«Βοήθεια στο Σπίτι»

Διαπιστώθηκε επίσης ότι όλο αυτό το διάστημα έχει παραχθεί σημαντικό έργο αλληλεγγύης με βάση το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που ενίσχυσε το υπουργείο Εσωτερικών και προωθούνται με ταχύτατο ρυθμό ψηφιακές πολιτικές με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Εκτός της αντιμετώπισης των συνεπειών από την πανδημία εξετάστηκε επίσης και το πέρασμα των δήμων στην ψηφιακή εποχή αλλά και τις αρμοδιότητες που θα αυξηθούν και θα ενισχυθούν για τους δήμους.