Στο ενδεχόμενο απολύσεων ανεμβολίαστων εργαζομένων αναφέρθηκαν σήμερα τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι από τη θέση που βρίσκεται γνωρίζει ότι τέτοιες απολύσεις έχουν γίνει και εκτίμησε απ’ την εξέλιξη των αριθμών και του φόβου ότι θα γίνουν και στο μέλλον. «Δεν έχω καμιά προτροπή, αντιθέτως προτρέπω τις επιχειρήσεις να μην προχωρούν σε απολύσεις αλλά να εξαντλούν κάθε άλλο διαθέσιμο μέσο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση που έχει και προβλήματα συνταγματικότητας μέχρι να γίνουν όσα πρέπει σχετικά με το εμβόλιο και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πάρει μια τέτοια απόφαση.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, πως εκείνο το οποίο προβλέπεται είναι οι αναστολές εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί σε υγειονομικές και προνοιακές μονάδες. Ταυτόχρονα, ο υπουργός πρόσθεσε πως ήδη έχουν ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου να προχωρούν οι αρμόδιες μονάδες σε αναστολές εργασίας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως έχει εμβολιαστεί περίπου το 75% μέχρι τις 12 Αυγούστου στις σχετικές δομές υγείας και ότι αυτό το ποσοστό ανεβαίνει.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει δυνατότητα για κάποιες εξαιρέσεις που ορίζονται αυστηρά από τον νόμο βάση αδειών των υγειονομικών επιτροπών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων εξήγησε πως ο νομός που πέρασε και είναι σε ισχύ εδώ και λίγες ημέρες προβλέπει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλους εργαζόμενους με απόφαση του υπουργού Υγείας.