Σε θάνατο καταδικάστηκαν στην Αίγυπτο 75 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και σημαντικά στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος, για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2013 που κατεστάλησαν βίαια από τις δυνάμεις τις τάξης, οδηγώντας στον θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών.

Μεταξύ των καταδικασθέντων περιλαμβάνονται οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Εσάμ αλ-Εριάν και Μοχάμεντ Μπελτάζι, όπως και ο σημαντικός ιεροκήρυκας Σαφουάτ Χιγκάζι.

Σε ποινές ισόβιας κάθειρξης καταδικάστηκαν ακόμα 556 κατηγορούμενοι, περιλαμβανομένου του πνευματικού ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπάντι.

Οι καταδικασθέντες εγκαλούνταν για αδικήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, παρακίνηση σε βία, φόνους και οργάνωση παράνομων διαδηλώσεων.

Περίπου 200 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε πενταετή φυλάκισή τους, ανάμεσά τους κι ένας φωτορεπόρτερ, αν και αυτή η ομάδα κατηγορούμενων αναμένεται να αποφυλακιστεί σύντομα καθώς έχει ήδη εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής.

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει τη μαζική δίκη 700 και πλέον κατηγορουμένων ως παρωδία. Η δίκη είναι γνωστή ως «υπόθεση Ραμπάα», από την πλατεία Ραμπάα Ανταουίγια, όπου πνίγηκαν στο αίμα οι αντιδράσεις των ισλαμιστών μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον νυν πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Ο κ. αλ-Σίσι, πρώην αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων, ανέλαβε τα ινία της Αιγύπτου αφότου ανέτρεψε με πραξικόπημα τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.