Η Google υποστήριξε στο δικαστήριο πως οι ενάγοντες δεν έχουν το δικαίωμα αποζημίωσης καθώς δεν έχουν υποστεί κανενός είδους βλάβη.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή κατά της Google για παραβίαση προσωπικών δεδομένων στη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. 

Η εταιρεία θα συνεχίσει να διατηρεί το δικαίωμα συλλογής βιομετρικών στοιχείων των χρηστών.

Η μήνυση είχε κατατεθεί το 2016 στο Ιλινόις με τους ενάγοντες να υποστηρίζουν πως παραβιάζεται η νομοθεσία της πολιτείας με τη συλλογή βιομετρικών στοιχείων όπως για παράδειγμα τα δακτυλικά αποτυπώματα χρηστών, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Η Google συλλέγει τα στοιχεία από την εφαρμογή Google Photos.

Οι ενάγοντες ζητούσαν από την εταιρεία αποζημίωση πέντε εκατομμυρίων δολαρίων υποστηρίζοντας ότι η σάρωση των προσώπων χιλιάδων χρηστών παραβιάζει τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της πολιτείας, η οποία απαγορεύει τη συλλογή βιομετρικών στοιχείων χωρίς συγκατάθεση.

Η Google υποστήριξε στο δικαστήριο πως οι ενάγοντες δεν έχουν το δικαίωμα αποζημίωσης καθώς δεν έχουν υποστεί κανενός είδους βλάβη από τη συλλογή των βιομετρικών δεδομένων, ισχυρισμός που έγινε δεκτός.

Πλέον εκκρεμούν ανάλογες αγωγές στο Ιλινόις κατά του Facebook και του Snapchat.

Η συλλογή βιομετρικών χαρακτηριστικών έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιείται στα αμερικανικά αεροδρόμια, στους ρωσικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς αλλά και από τη βρετανική αστυνομία.