Τα ηνία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί ζητήματα ενέργειας – μεταξύ αυτών την πολύπαθη ΔΕΗ.

Υφυπουργός ΠΕΝ ο Γεράσιμος Θωμάς, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ενεργειακά και θέματα φυσικών πόρων, ενώ υφυπουργός και αρμόδιος για χωροταξία και αστικό περιβάλλον ορίστηκε ο Δημήτρης Οικονόμου. Το ΥΠΕΝ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο, και όχι αδίκως, δεδομένου ότι έχουν κολλήσει επενδύσεις, «τρέχουν» Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε παρακαταθήκη για τους επόμενους πολλά και σοβαρά ανοιχτά μέτωπα.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα ηγεσία του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είναι άλλο από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, καθώς τα οικονομικά της αποτελέσματα, αλλά και η κοινωνική… πολιτική που κατά την προηγούμενη τετραετία επέλεξε να εφαρμόσει, την οδήγησαν σε οριακό σημείο. Οπως άλλωστε δήλωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης, η ΔΕΗ έχει φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. «Δεν υπάρχει στον ορίζοντα στρατηγικός επενδυτής, και δεν υπάρχει γιατί η εταιρία έχει απαξιωθεί και δεν υπάρχει ενδιαφέρον, οπότε όσοι φοβούνται για ιδιωτικοποίηση ας μην ανησυχούν», σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση των λιγνιτικών μονάδων για τις οποίες δεν υπήρξε ενδιαφέρον. «Βασικά χρειαζόμαστε ένα σχέδιο σωτηρίας για την εταιρία, κι αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει τους πάντες», τόνισε.

Βέβαια, ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, πέρα από τη ΔΕΗ, παραλαμβάνει και την καυτή πατάτα του διαγωνισμού για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων που τυγχάνει συνεχών παρατάσεων, όπως επίσης και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ και ΕΛ.ΠΕ. Έτερο ζήτημα αποτελούν και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, και συγκεκριμένα αυτή της Κρήτης, όπου και σε αυτή την περίπτωση παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.