Η πρώτη καταγγελία δανειακής σύμβασης (Schuldschein) ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη Folli Follie είναι γεγονός. Με ανακοίνωσή της η εισηγμένη γνωστοποίησε ότι στις 9 Αυγούστου της επιδόθηκε Ειδοποίηση Καταγγελία από τον κάτοχο ενός Schuldschein ύψους 20 εκατομμυρίων καθιστώντας την οφειλή ληξιπρόθεσμη και οδηγώντας σε κατάπτωση τη σχετική εγγύηση που έχει δοθεί από τη Folli Follie.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτός είναι και ο λόγος που ο όμιλος κατέθεσε την αίτηση για τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 106α, για την οποία εξασφάλισε προσωρινή διαταγή προστασίας από το δικαστήριο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η καταγγελία αυτή να ανοίξει το δρόμο και σε άλλους ομολογιούχους κι επενδυτές να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της Folli Follie, ο όμιλος σύντομα θα ειδοποιήσει τον εκπρόσωπο για τα μετατρέψιμα ομόλογα και τον αντιπρόσωπο κατόχων των ομολόγων CHF (σ.σ.: πρόκειται για το τελευταίο ομόλογο 150 εκατ. που εξέδωσε η εταιρία σε ελβετικό φράγκο) για την επέλευση ορισμένων «Γεγονότων Παραβίασης» που έχουν ανακύψει με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτών τον ομολόγων. Η ειδοποίηση αυτή, είναι αποτέλεσμα, πρώτον, της καταγγελίας του Schuldschein των 20 εκατομμυρίων ευρώ και, δεύτερον, της χορήγησης της Προσωρινής Διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η εταιρία τελεί σε προστασία από τους πιστωτές έως τη δικάσιμο (έχει οριστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου).

Υπό το φόβο αντίστοιχων ενεργειών, η Folli Follie επισημαίνει ότι «βρίσκεται στο στάδιο έναρξης συναινετικής συνεργασίας με τους χρηματοοικονομικούς πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένου του προαναφερομένου κατόχου του Schuldschein των 20 εκατομμυρίων ευρώ και των συμβούλων της Ad Hoc Επιτροπής των κατόχων των Μετατρέψιμων Ομολόγων, προκειμένου να συζητήσει μια δυνητική αναστολή ενεργειών υπέρ της εταιρίας και των θυγατρικών της και να διερευνήσει εναλλακτικές δυνατότητες για τη μελλοντική αναδιάρθρωση του Ομίλου».

Δεδομένου ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι Ernst & Young και Alvarez & Marsal, η Folli Follie περιγράφει στην ανακοίνωσή της τις κύριες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις των εταιριών του ομίλου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, οι οποίες έχουν ως εξής:

• Schuldscheindarlehen: 51 εκατ. ευρώ
• Μετατρέψιμα ομόλογα: 249,5 εκατ. ευρώ
• Ομόλογα CHF: 150 εκατ. ελβετικά φράγκα
• Υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις: 18 εκατ. ευρώ
• Λοιπός τραπεζικός δανεισμός: 47 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. βρετανικές λίρες.