Οι μεγάλες μάχες στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται μόνο πάνω στο χορτάρι. Υπάρχουν και μάχες που δίνονται έξω από τα γήπεδα με πρωταγωνιστές τους μεγάλους συλλόγους οι οποίοι φροντίζουν να εκμεταλλεύονται εμπορικά το όνομά τους και τα «αστέρια» που διαθέτουν στο ρόστερ τους.

Ο παραδοσιακά καλύτερος και πιο προσοδοφόρος τρόπος είναι οι πωλήσεις της φανέλας. Το χρήμα του χρώματος και του ονόματος μιας φανέλας κανείς δεν εμίσησε. Το αντίθετο. Ολοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να βγουν κερδισμένοι.

Πρόσφατα οι δύο σπουδαίες μεταγραφές που συντάραξαν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αυτές του Μέσι και του Ρονάλντο, προκάλεσαν «έκρηξη» στις πωλήσεις της νέας τους φανέλας. Ο Μέσι απαρνήθηκε το Νο10 της Μπαρτσελόνα και φοράει πια το Νο30 της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο που είχε ήδη μετακινηθεί από τη Ρεάλ στη Γιουβέντους, θα έλεγε κανείς ότι… επαναπατρίστηκε, επιστρέφοντας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όπου έφτιαξε το όνομά του κι έκανε τα πρώτα του… μαγικά. Δεν άλλαξε το Νο7 που είχε και στο Τορίνο, αλλά φόρεσε τα κόκκινα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Από αυτή τη μάχη της (νέας) φανέλας νικητής βγήκε τουλάχιστον μέχρι σήμερα ο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος άσος προκάλεσε φρενίτιδα στους φίλους της αγγλικής ομάδας που έτσι κι αλλιώς τον θεωρούσαν δικό τους παιδί και αγόρασαν περισσότερες φανέλες από ό,τι οι φίλοι του Μέσι.

Οι εισπράξεις από τις πωλήσεις της φανέλας του Ρονάλντο ξεπέρασαν πρόσφατα τα 220 εκατ. δολάρια, ποσό που αποτελεί ρεκόρ. Επίσημα ανακοινώθηκε ότι η φανέλα του Πορτογάλου είναι αυτή με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Για αρκετές μέρες η προσφορά δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Οι μόνες φανέλες που έβρισκε κανείς ήταν σε πολύ μικρά παιδικά μεγέθη ή 4XL.

Αν πιστέψουμε την ανάλυση της εταιρίας «I love the sales» που ασχολείται με τέτοιου είδους θέματα, η φανέλα του Μέσι με την Παρί Σεν Ζερμέν έμεινε πολύ πίσω, φτάνοντας στο ίδιο χρονικό διάστημα τα 145 εκατ. δολ.

Απλώς και μόνο η διαδικτυακή έρευνα για τη νέα κατακόκκινη φανέλα του Ρονάλντο (όχι για τη δεύτερη ή τρίτη εμφάνιση που έχουν άλλο χρώμα) αυξήθηκε από την ημέρα της μεταγραφής του Πορτογάλου κατά 600%!

Η νίκη του Ρονάλντο στη μάχη της φανέλας με τον Μέσι έχει την εξήγησή της, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο Ρονάλντο επέστρεψε σε μια ομάδα που τον έχουν λατρέψει, ενώ ο Μέσι πήγε σε μια ολοκαίνουργια ομάδα, αν και διαφαινόταν ότι θα κλείσει την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα χωρίς να πάρει ποτέ μεταγραφή από τους Καταλανούς. Ισως αυτή του η κίνηση δεν άρεσε σε πολλούς φιλάθλους εντός κι εκτός Γαλλίας. Σημειώνουμε πως λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στα επίσημα καταστήματα των δύο ομάδων, της Παρί και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η φανέλα του Μέσι είναι ακριβότερη. Κοστολογείται ανάλογα με την ποιότητα 100-130 ευρώ, ενώ του Ρονάλντο ξεκινά από τα 95 και φτάνει τα 122 ευρώ.

Πάντως η φανέλα του Μέσι έκανε ένα… τρελό ρεκόρ τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή του Αργεντινού στην Παρί. Πούλησε μέσα σε λίγα λεπτά πάνω από 80.000 κομμάτια.

Σύμφωνα με την εταιρία «I love the sales», τεράστια αύξηση εσόδων από πωλήσεις φανέλας, της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ, είχε η Νιούκαστλ, αμέσως μετά την ανακοίνωση για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την αγορά της από πλούσιους Σαουδάραβες. Φίλοι της ομάδας (κι όχι μόνο) έσπευσαν να αγοράσουν φανέλες της Νιούκαστλ απλώς και μόνο γιατί ένιωσαν δυνατοί και περήφανοι ύστερα από αυτή την εξέλιξη.

Ψίχουλα…

Οι εταιρίες που ντύνουν τις ομάδες και μαζί τα μεγάλα «αστέρια» τους συνηθίζουν να κάνουν πολυετείς συμφωνίες με τους συλλόγους. Για 5-10 χρόνια. Οι ισπανικές Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έχουν αυτή τη στιγμή σε ισχύ τα ακριβότερα συμβόλαια που τους αποφέρουν ετησίως 120 και 105 εκατ. ευρώ. Η Λίβερπουλ πέρυσι άλλαξε εταιρία και συμφώνησε με τη Nike. Αρχικά έγινε λόγος για συμφωνία 85 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά το deal έκλεισε κοντά στα 40 εκατ. και αρκετά μπόνους.

Οι εισπράξεις από τις φανέλες πάνε φυσικά στις εταιρίες. Τα τρελά ποσά που ξοδεύονται δεν γεμίζουν τα ταμεία των ομάδων. Αυτές εισπράττουν απλώς τα συμφωνημένα και αν τα καταφέρουν (όπως η Λίβερπουλ), παίρνουν ένα ποσό της τάξης του 10-15% μετά από κάποιο αριθμό πωλήσεων. Δηλαδή μια ομάδα μπορεί να εισπράττει ένα ποσό 15% για κάθε φανέλα που πωλείται μετά τα πρώτα 500.000 κομμάτια. Τα ποσά αυτά δεν είναι παρά ψίχουλα, γι’ αυτό και οι ομάδες φροντίζουν να κάνουν προσοδοφόρες συμφωνίες για σταθερά ποσά.

Κάποιες ομάδες πριν από λίγα χρόνια επιχείρησαν να παρακάμψουν τις εταιρίες ρουχισμού και να προσπαθήσουν να φτιάξουν μόνες τους τις φανέλες για να κερδίζουν πολύ περισσότερα, αλλά το εγχείρημα έμεινε στα σκαριά. Η τεχνογνωσία για μια τέτοια κατασκευή αθλητικού υλικού και σε τόσο μεγάλη κλίμακα κοστίζει πανάκριβα, ενώ αξεπέραστο εμπόδιο ήταν η διακίνηση των προϊόντων. Οπότε οι ομάδες εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις εταιρίες αθλητικού υλικού.

Αν φύγουμε από την Ευρώπη, θα δούμε ότι η Κορίνθιανς είναι η ομάδα που έχει σε βάθος χρόνου τις περισσότερες πωλήσεις φανέλας. Ο βραζιλιάνικος σύλλογος το 2017 και το 2018 πούλησε περισσότερες φανέλες από κάθε άλλο σύλλογο στον κόσμο. Το 2021 αναμένεται να κλείσει με σημαντικές πωλήσεις και για την Μπόκα Τζούνιορς. Η αργεντίνικη ομάδα το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφόρησε νέες φανέλες οι οποίες είναι ίδιες με την τελευταία που φόρεσε ο Μαραντόνα όταν αγωνίστηκε στην Μπόκα Τζούνιορς. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 35%.

Ο Giannis

Ενας Ελληνας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο διαπρέπει στις πωλήσεις φανέλας. Ο Giannis που αγωνίζεται με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς από το 2013, ανεβάζει συνεχώς τις πωλήσεις της φανέλας του. Τον Ιανουάριο του 2017 το ΝΒΑ ανακοίνωσε ότι ο Αντετοκούνμπο είναι στη λίστα με τους 15 αθλητές που έχουν πουλήσει τις περισσότερες εμφανίσεις παγκοσμίως. Τον Μάρτιο του 2021 η φανέλα του ήταν 7η σε πωλήσεις στο ΝΒΑ και τον περασμένο Ιούλιο η φανέλα του ήταν δεύτερη σε πωλήσεις, πίσω μόνο από αυτή του ΛεΜπρόν Τζέιμς των Λέικερς!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Κι ενώ παγκοσμίως γίνεται χαμός με τις φανέλες των «αστέρων» του ποδοσφαίρου, οι τζιχαντιστές απαγορεύουν σε όλους τους πολίτες να φορούν φανέλες του Ρονάλντο και του Μέσι απειλώντας με αυστηρότατες ποινές. Ανθρωποι του ISIS ερευνούν καθημερινά αν τηρείται η οδηγία. Μάλιστα, δεν επιτρέπονται ούτε οι φανέλες ομάδων όπως η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Σίτι, η Τσέλσι, η Μίλαν. Ειδική απαγόρευση ισχύει και για φανέλες των εθνικών ομάδων της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, τις οποίες δεν επιτρέπεται οι πολίτες να φορούν ή ακόμα και να έχουν στην κατοχή τους.

ΤΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΦΑΝΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΟΜΑΔΑ     ΕΤΑΙΡΙΑ   ΠΟΣΟ*

  1. Ρεάλ Μ. Adidas 120
  2. Mπαρτσελόνα Nike 105
  3. Μάντσεστερ Γ. Adidas 83
  4. Παρί Σ.Ζ. Nike 80
  5. Μάντσεστερ Σ. Puma 75

* Τα ποσά είναι ετήσια σε εκατ. ευρώ

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟ 2021-22

ΠΑΙΚΤΗΣ  ΝΟΥΜΕΡΟ ΟΜΑΔΑ

  1. Κριστιάνο Ρονάλντο 7 Μάν. Γιουνάιτεντ
  2. Τζακ Γκρίλις 10 Μάν. Σίτι
  3. Μπρούνο Φερνάντες 18 Μάν. Γιουνάιτεντ
  4. Ρομέλου Λουκάκου 9 Τσέλσι
  5. Πολ Πογκμπά 6 Μάν. Γιουνάιτεντ