Προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση και τους ειδικούς οι εικόνες χαλάρωσης της τήρησης των μέτρων για τον κορωνοϊό από την Παρασκευή με το τέλος του lockdown.

Η κινητικότητα, και κυρίως η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας πάντα φέρνει αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των μετακινήσεων του Πάσχα αρκετά νησιά “κοκκίνισαν” και βρίσκονται σε πολύ αυξημένο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού. Ενδεικτικά στην Κέρκυρα οι εικόνες ακραίου συνωστισμού στα παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα “στοίχισαν” σε πολλαπλές μολύνσεις, όπως φαίνεται από τον χρόνο αύξησης των νέων κρουσμάτων.

Επιπλέον, τα κορωνοπάρτι συνεχίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις, προβληματίζοντας έντονα ειδικούς και κυβέρνηση. Στην Πάτρα οι συγκεντρώσεις για διασκέδαση σε πλατείες είναι σχεδόν καθημερινές και οι εικόνες και τα βίντεο που ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν τεράστια ανησυχία.

Το γεγονός ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει πέσει στα 39 έτη δεν είναι τυχαίο αφού νεαρές ηλικίες – σημειώνεται ότι οι κάτω των 30 δεν έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται – “οδηγούν” τις κατά τόπους εξάρσεις.

«Το άνοιγμα δεν είναι εφησυχασμός», λένε κυβερνητικά στελέχη και διευκρινίζουν πως η ανάγκη των πολιτών να βγουν από το σπίτι, να πάνε για ψώνια, να πάνε καφέ ή για φαγητό έξω, να κάνουν μία εκδρομή στο εξοχικό ή σε κάποιο κοντινό προορισμό σχηματίζουν μία εικόνα πως για κάποιους η πανδημία τελείωσε με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Για αυτό τον λόγο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα παραμείνει σε επιφυλακή προκειμένου να διαφυλάξουν ότι θα τηρούνται τα μέτρα.

Το προηγούμενο διήμερο οι αρχές ελέγχου και επιβολής του νόμου προχώρησαν στην επιβολή προστίμων ύψους 151.400 ευρώ και επέβαλαν κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οχτώ επιχειρήσεις ενώ έγιναν και πέντε συλλήψεις υπευθύνων επιχειρήσεων.

Λόγω της καταγραφής υψηλών ποσοστών παραβατικότητας στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμα ελέγχων και προχωρούν σε οριζόντιους σαρωτικούς ελέγχους με επίκεντρο τις περιοχές και τις επιχειρήσεις αυτές που δεν τηρούν τους ειδικούς όρους λειτουργίας θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη συλλογική προσπάθεια για τη σταδιακή επανεκκίνηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων.