Την κατάργηση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και την αντικατάστασή του από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Ο νέος φορέας θα έχει τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και αρμοδιότητα, όπως αυτή περιγράφεται στο νομοσχέδιο, «την προάσπιση και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας και ειδικότερα η προστασία της Δημόσιας Υγείας, ήτοι η πρόληψη νόσων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η προαγωγή της υγείας μέσω οργανωμένων προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας». Ταυτόχρονα στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται και η ίδρυση του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών.

«Η πολυνομία που διέπει σήμερα τη λειτουργία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνδυασμό με τη μη έκδοση μέχρι σήμερα, μέσω Προεδρικού Διατάγματος, Εσωτερικού Κανονισμού του Κέντρου, έχουν δημιουργήσει πλείστες δυσχέρειες στη λειτουργία του» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, σχετικά με τους λόγους ίδρυσης ενός νέου φορέα για τη δημόσια υγεία.

Η διοίκηση του νέου φορέα

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.), συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, ο οποίος θα διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και αποτελείται από καταξιωμένα και αναγνωρισμένα πρόσωπα του επιστημονικού χώρου του ιδιωτικού τομέα ή της δημόσιας διοίκησης, ιδίως επιστήμονες υγείας, που μπορούν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των σκοπών του Οργανισμού.

Η νομοθετική παρέμβαση επικεντρώνεται στη ρύθμιση εργασιακών ζητημάτων του προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Στο πλαίσιο αυτό «κατοχυρώνονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων στο καταργούμενο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., είτε αυτοί υπηρετούν εντός των δομών του είτε με διάθεση σε εξωτερικούς φορείς, ενώ προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για την αποφυγή κάθε αιφνίδιας υπηρεσιακής μεταβολής».

Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών

Με δεδομένο πως ο καρκίνος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα και μείζον εθνικό αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα Υγείας, το υπουργείο επιχειρεί να χαράξει εθνική στρατηγική για τον καρκίνο. «Η ανάγκη για ενημέρωση, πρόληψη της νόσου, αλλά και υπεύθυνη, ολιστική και ασθενοκεντρική αντιμετώπιση μέσω της διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για τη νόσο είναι επιβεβλημένη. Λόγω των ανωτέρω κρίνεται σκόπιμη η ίδρυση ενός Φορέα που θα αναλάβει τη διαμόρφωση και εισήγηση προς τον Υπουργό Υγείας της Εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο αλλά και θα συντονίζει τις ενέργειες που αφορούν τη συνολική , σε εθνικό επίπεδο, διαχείριση των νεοπλασματικών νοσημάτων» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική διαβούλευση που άνοιξε την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 24/08/2018 και ώρα 14:00. Από την πλευρά του, πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) ζήτησε από τον υπουργό παράταση της διαβούλευσης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος διαβούλευσης που ορίστηκε.