Η συμφωνία των Πρεσπών Τσίπρα-Ζάεφ και το άνοιγμα του δρόμου στα Σκόπια για να να μπει στο ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσαν να μην προκαλέσουν και την παρέμβαση των δύο υπερδυνάμεων του πλανήτη (ΗΠΑ-Ρωσία) την στιγμή που είναι σε εξέλιξη και το διπλωματικό θρίλερ με την απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών.

Αρχικά σχετικά με την έναρξη των συνομιλιών γα την ένταξη των Σκοπίων το ΝΑΤΟ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε την Πέμπτη για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ εισήχθη, όπως είπε, «με το ζόρι» στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις βαθαίνουν το χάσμα και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.

«Η απορρόφηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των «ανοιχτών θυρών» έχει γίνει αυτοσκοπός και ένα εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Από εκεί και πέρα με διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισαν ΗΠΑ και Ρωσία την απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών που κατηγορούνται ότι είχαν εμπλοκή στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό.

«Η Ελλάδα απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της».

Τα παραπάνω έγραψε στο twitter η εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert,αναφερόμενη στο πρόβλημα με τους τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες.

Από την πλευρά της η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές πως προτίθεται να προβεί σε συμμετρικά αντίποινα, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινίσει τι ακριβώς προτίθεται να κάνει και πότε.«Σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τύπου, αναφορικά με την είδηση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για την απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Η Ρωσίδα αξιωματούχος εξήγησε «ότι σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ´ όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».

Πάντως, η επίσημη ρωσική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους στο θέμα, παρά το γεγονός ότι ήταν στα ρωσικά ΜΜΕ για δεύτερη μέρα.