Η επιστροφή στην «κανονικότητα» είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες τις πιο πληγωμένες από την πανδημία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Αν και τα θύματα στις δύο χώρες εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένα τις τελευταίες τρεις ημέρες, δίνοντας ανάσα ελπίδας στους πολίτες που βιώνουν το μεγάλο πένθος από το ισχυρό πλήγμα του κορονοϊού, η άρση ορισμένων από τα μέτρα καραντίνας για να τονωθεί λίγο η οικονομία προκαλεί σκεπτικισμό και αντιδράσεις.

Επιπλέον, προκαλεί ανησυχίες για την πιθανότητα νέας αύξησης της επιδημιολογικής καμπύλης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες με νέο μήνυμά του ότι ο κορονοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε το 2009 στο Μεξικό. Ο ΠΟΥ κρούει καμπανάκι σε όλες τις χώρες να μη βιαστούν να άρουν τα μέτρα περιορισμού. Τα νέα δεδομένα για τον κορονοϊό ανακοίνωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Στην Ιταλία, όπου αναφέρθηκαν χθες 566 θύματα του κορονοϊού (αυξήθηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες) και καταγράφηκαν πάνω από 3.100 κρούσματα σε μια μέρα ενώ ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί από την αρχή της επιδημίας, έχει ήδη αρχίσει να αίρεται η πολύ αυστηρή καραντίνα. Από χθες ορισμένοι εργαζόμενοι επανήλθαν στις δουλειές τους και μικρά καταστήματα ετοιμάζονται να ανοίξουν σήμερα.

Βιβλιοπωλεία, καταστήματα που πωλούν χαρτικά και είδη παιδικής ένδυσης θα επαναλειτουργήσουν ενώ θα επιτραπούν οι οικοδομικές εργασίες με προφυλάξεις σε ορισμένες περιοχές. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια στην Ιταλία να αρθούν τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν στις 9 Μαρτίου. Τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε μετακινήσεις προσώπων και στη λειτουργία των περισσότερων επιχειρήσεων θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 3 Μαΐου.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε για άρση ορισμένων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση συναντά ωστόσο πολλές πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και από περιφερειάρχες. Στη Λομβαρδία, την περιφέρεια που πενθεί τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, δεν πρόκειται να ανοίξουν τα καταστήματα. Ο Κόντε παραδέχθηκε πως αν και είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την επιδημιολογική καμπύλη στη χώρα, πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμού των μετακινήσεων –τα οποία, άλλωστε, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.

 Στην Ισπανία, επίσης, ακολουθείται παρόμοιο «μοτίβο». Αν και ο κορονοϊός εξακολουθεί να θερίζει τους ευάλωτες πολίτες, ξεκίνησε δειλά να εφαρμόζεται ένα σχέδιο άρσης της αυστηρής καραντίνας για ορισμένους εργαζομένους. Στις δουλειές τους άρχισαν να επιστρέφουν εργαζόμενοι μη βασικών υπηρεσιών –που είχαν εξαιρεθεί μέχρι τώρα- και το μόνο προστατευτικό μέτρο που επιβλήθηκε ήταν η χορήγηση μασκών προστασίας σε όλους. Οι μάσκες μοιράζονταν από αστυνομικούς στους σταθμούς του μετρό και των δημόσιων συγκοινωνιώνΕργαζόμενοι στους τομείς των κατασκευών και άλλων τομέων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία ξεκίνησαν και πάλι τις δουλειές τους. Κατά τα λοιπά, τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων εξακολουθούν να ισχύουν για τους πολίτες, ενώ και τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 26 Απριλίου –οπότε θα επανεξεταστούν τα μέτρα, αναλόγως της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η απόφαση για επαναλειτουργία ορισμένων τομέων της οικονομίας ελήφθη ύστερα από τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας στη χώρα. Χθες καταγράφηκαν 517 θάνατοι στην Ισπανία (συνολικά τα θύματα του κορονοϊού ανέρχονται σε 17.489 στη χώρα).

Μέχρι 11 Μαΐου παραμένει κλειδωμένη η Γαλλία

Με πολύ συναίσθημα και δραματικούς τόνους, ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθύνθηκε στο γαλλικό λαό, για να συστήσει υπομονή μέχρι τις 11 Μαΐου, ημερομηνία σταθμό για την κρίση του κορονοϊού, καθώς θα αρχίσει η χώρα να «ξεκλειδώνει» τις επιχειρήσεις, τα σχολεία και όλες τις δραστηριότητες. Με το τέταρτο κατά σειρά διάγγελμα, από την αρχή της κρίσης, που διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, ο Μακρόν διασαφήνισε πώς θα γίνει η άρση των μέτρων απαγόρευσης που ισχύουν εδώ και 29 μέρες στη Γαλλία.

Οπως είπε, τα μέτρα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν σιγά-σιγά, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να απειλεί (οι νεκροί στη χώρα έφθασαν σχεδόν τους 15.000), αν και οι ειδικοί εκτιμούν πως η πανδημία έχει φθάσει στην κορύφωσή της και τώρα η διασπορά του ιού θα αρχίσει να μειώνεται.

Ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι η 11η Μαΐου, ημέρα που θα σηματοδοτήσει νέα αρχή για τη χώρα, δεν θα σημάνει το τέλος των μέτρων προφύλαξης, Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, οι προφυλάξεις για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και άλλα μέτρα προστασίας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν. Θα ξεκινήσουν τη επαναλειτουργία τους όμως ορισμένες επιχειρήσεις, καταστήματα, εκκλησίες και σχολεία. Με προσοχή όμως και η επαναλειτουργία δεν θα επιτραπεί όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων (καφετέριες, σινεμά, φεστιβάλ) πριν από τα μέσα Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των κλινών, στην παραγωγή μασκών – οι οποίες δεν θα είναι υποχρεωτικές στον πληθυσμό και, τέλος, ευχαρίστησε τους Γάλλους για τη συμμόρφωσή τους στη διάρκεια της καραντίνας.

Το διάγγελμα του Μακρόν έγινε λίγες ώρες αφότου διέρρευσε στο διαδίκτυο ένα βίντεο, στο οποίο ο πρόεδρος φαίνεται να επιπλήττει νοσοκόμα. Κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο, η νοσηλεύτρια του είπε ότι απαιτούνται δαπάνες στον τομέα υγείας και περισσότερες προσλήψεις. «Δεν θα αναλάβω εγώ ευθύνη για όσα έγιναν στο παρελθόν», απάντησε με επιθετικό ύφος ο Γάλλος πρόεδρος και το βιντεάκι έκανε τον γύρο του διαδικτύου.