O πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την ενέργεια δύσκολα θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είναι μια ανάσα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η απώλεια των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου θα προκαλέσει ταχύτερη εξάντληση των αποθεμάτων όταν οι θερμοκρασίες πέσουν τους επόμενους μήνες και θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη διαδικασία προετοιμασίας για τους επόμενους χειμώνες. Χωρίς να υπάρχει κάποια άμεση λύση στο ζήτημα, η πίεση θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2025, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται στελέχη του κλάδου ενέργειας.

“Η Ευρώπη ενδέχεται να έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα”, δήλωσε ο Niek Den Hollander, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής Uniper SE, σε συνέντευξή του στο συνέδριο Gastech στο Μιλάνο. “Είναι πιθανό ότι τα κράτη δεν θα είναι σε θέση να γεμίσουν τις αποθήκες το επόμενο καλοκαίρι τόσο πολύ όσο τα κατάφεραν φέτος”.

Η Ευρώπη μαστίζεται από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 50 ετών, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Με τις τιμές στα ύψη, έχει ενταθεί η κρίση του κόστους ζωής και οι οικονομίες ωθούνται στα πρόθυρα της ύφεσης.

Οι Ευρωπαίοι Ευρώπης αντιμετωπίζουν τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο και έχουν διαθέσει περισσότερα από 300 δισ. ευρώ για να μετριάσουν τις συνέπειες από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αυτό το χειμώνα. Αλλά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον απολογισμό όταν τα μέτρα αυτά λήξουν.

“Θα είναι κάπου μεταξύ 2025 και 2027 που θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να επιστρέφουν εκεί που ήταν στις αρχές του 2021”, δήλωσε ο Ed Morse, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας για τα εμπορεύματα στη Citigroup, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) “δεν μπορεί να αυξηθεί απότομα από τη μια μέρα στην άλλη”.

Έπειτα από δεκαετίες της εξάρτησής της από τη Μόσχα, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη τώρα μια επώδυνη διαδικασία απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να περιορίσουν τη χρήση και τις επιχειρήσεις να μειώνουν την παραγωγή.

“Η κατάσταση αυτή θα κορυφωθεί με την έντονη διαταραχή της ζήτησης”, δήλωσε ο Charif Souki, πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας Tellurian. “Οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Θα οδηγείτε το αυτοκίνητό σας λιγότερο συχνά, θα ανοίγετε τη θέρμανσή σας λιγότερο συχνά, θα ανάβετε τα φώτα σας λιγότερο συχνά, και θα πρέπει να ζήσετε με πιο περιορισμένη βιομηχανική παραγωγή”.