Την ανάγκη αλλαγής μοντέλου στα ενεργειακά για να σταματήσει η «λεηλασία της κοινωνίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλιόπουλος, στην τηλεόραση του ΕΡΤ News.

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη τα πράγματα είναι χειρότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» και παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία με τις χώρες της Ευρώπης:«αν δούμε τα στοιχεία για τις τιμές στο ρεύμα με βάση την αγοραστική δύναμη των πολιτών, είμαστε 30% πιο ακριβοί από το Παρίσι, 17% πιο ακριβοί από την Πορτογαλία, 11% πιο ακριβοί από την Ισπανία. Σε ετήσια αύξηση στο φυσικό αέριο, στην Ελλάδα είμαστε 220% πάνω, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 62%. Αυτό με μία λέξη μπορεί να περιγραφεί: λεηλασία». Συνεχίζοντας είπε ότι «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλλαγή μοντέλου. Δεν είναι βιώσιμο να δίνουμε 2 δισ. επιδόματα το Σεπτέμβρη, αυτά τα χρήματα φεύγουν από τους πολίτες και πηγαίνουν σε αυτούς που κερδοσκοπούν στην αγορά ενέργειας. Ακόμα περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πουν πόσα είναι τα υπερκέρδη μέχρι τον Ιούλιο, εμείς έχουμε δώσει μια συγκεκριμένη τεκμηρίωση που μιλά για 2,2 δισ. -η κυβέρνηση ακόμα τα υπολογίζει…Ακόμα, έχουμε 4 δισ. επιπλέον φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ. Σε αντίθεση με όσα λέει η κυβέρνηση, δεν καταναλώνουμε περισσότερο, πληρώνουμε περισσότερο. Και αυτό σε μία από τις 4 μόνο χώρες της ΕΕ που αυξήθηκε η φτώχεια μεταξύ ’19 και ‘21».

«Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι: αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, πλαφόν 5% στην τιμή του ρεύματος, μείωση ΦΠΑ και μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Αναφέρθηκε στις συντάξεις λέγοντας: «η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση ψήφισε την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ετήσια δαπάνη 850 εκατ., και έλεγε ότι δεν θα το καταργήσει. Τελικά το κατήργησε. Τρία χρόνια ΝΔ σημαίνει 2,5 δισ. περικοπές στους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή, ο κ. Πέτσας, όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος, έλεγε στους συνταξιούχους να μην προσφύγουν για τα αναδρομικά, γιατί δήθεν θα τους τα έδινε η κυβέρνηση αν έβγαινε η σχετική δικαστική απόφαση. Τελικά η απόφαση βγήκε και 2,5 δισ. αναδρομικά δεν θα πάνε στους συνταξιούχους. Με βάση όλα αυτά, Κυριάκος Μητσοτάκης σημαίνει 5 δισ. περικοπές στους συνταξιούχους».

Για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και την επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της εξεταστικής, ανέφερε: «Δεν γίνεται να πάμε σε εκλογές και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, να μην έχει απαντήσει για ποιον λόγο τέθηκε υπό παρακολούθηση ο αρχηγός του τρίτου κόμματος. Είναι πράξη πολιτικής δειλίας από τον κ. Μητσοτάκη να τα ρίχνει όλα στον κ. Δημητριάδη και την ίδια στιγμή να τον κρύβει. Κρύψανε επίσης την Intellexa, την επιχείρηση που αποδεδειγμένα εμπορεύεται το Predator. Έχουμε όλες τις ενδείξεις, με βάση και την κατάθεση του κ. Ράμμου από την ΑΔΑΕ, ότι υπάρχει κοινός παρακρατικός μηχανισμός ανάμεσα στην ΕΥΠ και το Predator. Η επόμενη Βουλή που θα έχει προοδευτική πλειοψηφία θα κάνει προανακριτική επιτροπή και σε αυτήν όπου προκύψουν ευθύνες, θα καταλογιστούν όσο ψηλά κι αν φτάνουν».

Τέλος, σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε: «ο δίαυλος του διαλόγου πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός, οι αντιθέσεις που υπάρχουν πρέπει να διευθετηθούν μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με ορίζοντα το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Η πολιτική διαλόγου όμως, πρέπει να συνδυάζεται και με έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων. Και δεν γίνεται, για παράδειγμα, να συζητάμε την αναθεώρηση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας και η ελληνική πλευρά να μην έχει θέσει καμία προϋπόθεση για την Τουρκία».