Την επικείμενη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις επιβεβαίωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Στη συζήτηση για την τροπολογία για τις μειώσεις φόρων που κατατέθηκε στην αρχή της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών, παρότι δεν υπάρχει σχετική διάταξη στην προς κύρωση τροπολογία, τόνισε ότι εκτός από τα ήδη θεσμοθετημένα μέτρα έρχεται και γενναία προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που θα υλοποιηθεί κατά την επόμενη φάση μετά την κρίση, χωρίς όμως να προσδιορίσει το ύψος της μείωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η περίοδος μέχρι και την ανάκαμψη της οικονομίας εξελίσσεται σε τέσσερις φάσεις:

* Η πρώτη ήταν το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου με το lockdown της οικονομίας. Τότε η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ αλλά και τα εισοδήματα 2 εκατομμυρίων εργαζόμενων και περίπου 800.000 επιχειρήσεων.

* Η δεύτερη υλοποιείται τον Μάιο με τη σταδιακή επανεκκίνηση επιχειρήσεων. Στη διάρκειά του, η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Καταβλήθηκαν περίπου 580 εκατ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, που σημαίνει περίπου 11 χιλ. ευρώ για κάθε επιχείρηση. Σύμφωνα με τον υπουργό, τόσο μεγάλα ποσά δεν είχαν δοθεί ποτέ στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης εγκρίθηκαν ήδη χορηγήσεις περίπου 800 εκατ. ευρώ σε 20 ημέρες. Παράλληλα, παρατάθηκε και το μέτρο της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

* Η τρίτη φάση θα ακολουθήσει από τον Ιούνιο έως Οκτώβριο. Αφορά την προοδευτική ανάκαμψη της οικονομίας και προβλέπεται διεύρυνση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, περαιτέρω ενίσχυση ρευστότητας και στοχευμένα φορολογικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στην υπό συζήτηση τροπολογία.

* Η τέταρτη φάση θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο και, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «θα πλαισιωθεί με πολιτικές με μόνιμα χαρακτηριστικά για δομική βελτίωση της οικονομίας».

Ικανοποίηση

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στην πρόταση της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης που διαθέτει προς την Ελλάδα το ποσό των 32 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων θα προχωρήσουν και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε την πρόταση «φιλόδοξη με ισχυρό χρηματοδοτικό αποτύπωμα και δίκαιη, καθώς εισάγει την αρχή της αμοιβαιοποίησης του χρέους».

Βολές προς ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για τη διακύμανση των εκτιμήσεων της ύφεσης, εξήγησε πως «κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση, και ο πρόεδρός της, το υπουργείο Οικονομικών ότι αναθεωρεί τις προβλέψεις για την ύφεση. Αγνοεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε τον Μάρτιο 1% ύφεση και σήμερα την εκτιμά στο 7%; Ασχετη και αυτή; Η ΕΚΤ τον Μάρτιο εκτιμούσε ανάπτυξη, στη συνέχεια ύφεση 1% και χθες ύφεση 8-12%. Αλήθεια, αφού εσείς ξέρετε τα πάντα – άσχετα αν έπεσαν έξω όλες οι προβλέψεις σας για ανάπτυξη την περίοδο 2015-19-, πόσο εκτιμάτε την ύφεση; Μόνο ο κ. Βαρουφάκης έκανε εκτίμηση της ύφεσης στο 15%. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το κάνει, που σημαίνει ότι το πρόγραμμά της είναι στον αέρα».

Η ΕΑΒ

Κατά την ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικά και στις διατάξεις που αφορούν το προσωπικό της ΕΑΒ, για το οποίο θεσμοθετήθηκε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Εκτός από την τελευταία διάταξη, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, μέσα στο δεκάμηνο η ΕΑΒ εξαιρέθηκε από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, ξεμπερδεύτηκε το κουβάρι των εισπράξεων, επιδιώκοντας η επιχείρηση να πατάει «στα δικά της πόδια», απετράπη ο οικονομικός στραγγαλισμός της, παρέχοντας πολύτιμο χρόνο προκειμένου να διευθετήσει τελωνειακές εκκρεμότητες του παρελθόντος, και νομοθετήθηκε μια ταχεία, αλλά συνάμα και αξιοκρατική διαδικασία προσλήψεων.