Είναι η πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019 και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που η προστασία του «κολλητού», του «alter ego», που λέει ότι θέλει να πει ο ίδιος αλλά δεν το κάνει για να προστατεύσει το προφίλ του κεντροαριστερού και προοδευτικού, δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον κ. Τσίπρα.

Η μεγαλύτερη αντίδραση έρχεται εκ των έσω, καθώς οι απέξω μόνο πάρτι δεν κάνουν όποτε αποφασίζει να πάρει το πληκτρολόγιο στα χέρια του ο «αψύς Σφακιανός». Τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν πρώτοι με το ύφος και το περιεχόμενο όσων λέει ο κ. Πολάκης. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κουραστεί να βλέπουν τον Πολάκη να το παίζει αριστερός και να τους εγκαλεί για ήπια πολιτική εναντίον του «εχθρού». Ολοι αυτοί γνωρίζουν άλλωστε πως ο Πολάκης είναι ένας «αριστερός» με περίεργη διαδρομή. Μέλος της ΚΝΕ, μετά του ΝΑΡ και μετά ΕΠΑΜ! Δεν είναι στο βιογραφικό του, αλλά όποιος τον ξέρει – και οι συντοπίτες του στα Σφακιά τον ξέρουν καλά – θυμούνται ότι στις πρώτες εκλογές του 2012 τους καλούσε να στηρίξουν το ΕΠΑΜ του καθηγητή Δημήτρη Καζάκη, του υποστηρικτή της επιστροφής στη δραχμή και κολλητού του Πάνου Καμμένου.

Με… διαδρομή

Με μηνύματα που έλεγαν ότι η τότε Αριστερά – συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ – δεν μπορεί να διώξει τα μνημόνια κ.λπ. Ολοι περί αυτού γνωρίζουν επίσης ότι ο Πολάκης μπήκε στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΕΠΑΜ. Πριν τις δεύτερες εκλογές του 2012. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ μάζευε ότι αντισυστημικό και λούμπεν στοιχείο υπήρχε στην ελληνική πολιτική σκηνή για να φτιάξει τη συμμαχία που θα έριχνε τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά, αδιαφορώντας για τον βίο, την πολιτική στάση και την ιδεολογία των στελεχών και των ψηφοφόρων του.

Ολα αυτά τα ξέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολάκη που το παίζει «φωνή της Αριστεράς». Τα ξέρουν εδώ και χρόνια. Από τότε που φρόντιζε να «καρφώνει» στον Τσίπρα όποιο στέλεχος τολμούσε να διατυπώσει διαφορετική άποψη με τον Τσίπρα που όδευε προς την πρωθυπουργία, μέχρι και τώρα που τον φωνάζει ο Τσίπρας στο εξοχικό στο Σούνιο τα Σαββατοκύριακα. Και εκεί που τρώνε, πίνουν και γελούν να ανοίξουν και τον κατάλογο με τους «συντρόφους» που διαφωνούν με την κεντρική γραμμή του κόμματος για να τους «συμπεριλάβει» ο Πολάκης και μετά ο Τσίπρας να κρατάει τις… αποστάσεις του.

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΠάνος ΣκουρλέτηςΝίκος ΒούτσηςΝίκος ΦίληςΑνδρέας ΞανθόςΣταύρος Κοντονής και τόσοι έχουν γίνει πολλές φορές στόχος του «Σφακιανού» επειδή διαφώνησαν με τον Τσίπρα ή δεν έβρισαν τον Μητσοτάκη όπως ήθελε ο Πολάκης (δηλαδή ο ίδιος ο Τσίπρας). Κατά μία περίεργη σύμπτωση, όσους έβαζε στο στόχαστρο ο Πολάκης, γίνονταν την ίδια στιγμή και στόχοι του Documento και του Κώστα Βαξεβάνη. Και τούμπαλιν.

«Συμπτώσεις»

Οσες φορές επιτέθηκε ο Βαξεβάνης κατά της «Αυγής» και της «Εφημερίδας των Συντακτών» στην προσπάθειά του να κυριαρχήσει στον φιλοΣΥΡΙΖΑ Τύπο, ακολουθούσαν και οι αναρτήσεις του Πολάκη εναντίον τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κάθε φορά που υπάρχει «θέμα Πολάκη», πρώτο το Documento του Βαξεβάνη πανηγυρίζει όταν τελικά ο Τσίπρας τον καλύπτει, όπως έγινε και την περασμένη Πέμπτη κατά τη συζήτηση.

Μέχρι τώρα, ο Τσίπρας τη «βόλευε» με τον Πολάκη. Διέρρεε κάτι «πάρτε του το πληκτρολόγιο», «μασούσαν» οι σύντροφοι με τις αποστάσεις και ο «αψύς Σφακιανός» που είναι «αψύς» μέχρι να τεθεί θέμα άρσης της ασυλίας του στη Βουλή, έκανε τη «βρώμικη δουλειά» με τις ευλογίες του αρχηγού.

Τώρα, τα πράγματα έχουν αρχίσει και δυσκολεύουν για τον κ. Τσίπρα.

Βολές

«Ο Πολάκης δεν περιορίζεται καν στον χώρο της κομματικής ευθύνης του. Παρεμβαίνει σε όλα και ανατινάζει κυρίως το κόμμα του. Μια απεχθής φιγούρα που εκθέτει ένα κόμμα. Κάθε φορά που μιλάει ο Πολάκης στη Ν.Δ. κάνουν πάρτι. Γιατί βρίσκει ακροατήριο καταγγέλλοντας το “αγροίκο πρόσωπο” της Αριστεράς», έγραψε προχθές ο έμπειρος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Γ. Λακόπουλος – που είναι γνωστό ότι στηρίζει τον κ. Τσίπρα, χωρίς να ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ – και χαρακτήρισε τον Παύλο Πολάκη «τον καλύτερο χορηγό της Ν.Δ.».

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά.

Για τον Παύλο Πολάκη αλλά και για το δίδυμο Πολάκη – Βαξεβάνη που ο ένας στηρίζει τον άλλον και οι δύο μαζί τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν γράψει πολλοί, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης και πολλοί άλλοι. Μέχρι τώρα δεν ίδρωνε ούτε το αυτί του κ. Πολάκη, ούτε το αυτί του κ. Τσίπρα.

Ισως τώρα κάτι να αλλάζει. 

Σταθάκης και «Ομπρέλα»

Την περασμένη εβδομάδα, συνέβη κάτι στη Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων, που η Κουμουνδούρου δεν πρόβαλε με… θέρμη.

Στις εκλογές για τη Νομαρχιακή Επιτροπή που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη) η «εκλεκτή» του Παύλου Πολάκη έχασε κατά κράτος από τον υποψήφιο που στήριξε η ομάδα του Γιώργου Σταθάκη μαζί με την «Ομπρέλα» (53, πρώην προεδρικοί, Παπαδημούλης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Χανίων, Παπανδρέου Ανδρέας κατάφερε να επανεκλεγεί με 150 ψήφους, έναντι της Ελένης Γιακουμάκη (η οποία είχε τη στήριξη του Πολάκη) η οποία έλαβε μόλις 35. 150 έναντι 35.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα που γνωρίζουν καλύτερα το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ «ενδεικτικό της νίκης των “αντι-πολακικών” είναι το γεγονός ότι εκτός έμειναν οι Βασίλης Λιβάνιος και Αντώνης Βάσαλος, άνθρωποι που θεωρούνται πολύ κοντά στον Παύλο Πολάκη» Αποτέλεσμα; Μόνο 6 από τους 23 εκλεγμένους θεωρούνται πλέον του περιβάλλοντος του βουλευτή Χανίων.