Με επίκληση στο συναίσθημα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί να δώσει κουράγιο στους πολίτες για να αντέξουν λίγο ακόμη, παρ’ όλο που η… ανάσα ελευθερίας αργεί.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των κρατιδίων ευχαρίστησε τους Γερμανούς για την τεράστια προσπάθειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς και συνέστησε υπομονή, καθώς οι νέες, μεταδοτικότερες μεταλλάξεις εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.

Η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε πως «η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανοίξουν τα σχολεία και οι χώροι φροντίδας παιδιών», ωστόσο οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων πέραν της 14ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο αριθμός των κρουσμάτων σε μέσο όρο επτά ημερών είναι 90,9 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι 50. «Μέχρι να πέσει ο αριθμός, το τέλος του λοκντάουν δεν διαφαίνεται στη Γερμανία πριν από τις 14/2», ανέφερε ο Ραλφ Μπρινκχάους, ηγέτης του CDU.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ, προειδοποίησε να μη χαλαρώσουν πρόωρα τα μέτρα, καθώς η εξάπλωση των μεταλλάξεων πιθανότατα να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση.

Από το Σάββατο -και ως τις 17 Φεβρουαρίου- η Γερμανία απαγόρευσε την είσοδο ταξιδιωτών από χώρες «με μεγάλο ποσοστό εξάπλωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού», όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Γερμανοί πολίτες και αλλοδαποί που διαμένουν στη Γερμανία εξαιρούνται από αυτή την απαγόρευση.

Στο μεταξύ, ο γερμανικός στρατός στέλνει στην Πορτογαλία 27 γιατρούς και παραϊατρικούς, σταθερούς και κινητούς αναπνευστήρες και κρεβάτια για ασθενείς προκειμένου να ενισχύσει τον υγειονομικό της τομέα στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Η Λισαβόνα ζήτησε ενίσχυση από το Βερολίνο μετά την ανακοίνωσή της ότι έχει μόλις επτά ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ.

Η Πορτογαλία έχει αναφέρει 12.179 θανάτους Covid-19 και 711.018 κρούσματα, και έχει τον υψηλότερο μέσο όρο περιστατικών και θανάτων κατά κεφαλήν στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την ιχνηλάτηση δεδομένων από το www.ourworldindata.org. Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αναφέρει πως η αποστολή ενίσχυσης θα παραμείνει στην Πορτογαλία για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Επιμένει ο κορονοϊός στη Γαλλία, όπου το σύστημα υγείας δέχεται πιέσεις με τουλάχιστον 27.000 διασωληνωμένους. Κατά μέσο όρο, τις τελευταίες επτά ημέρες γίνονται περίπου 1.600 εισαγωγές ασθενών κορονοϊού ημερησίως.

Η αστυνομία στη χώρα έχει αυξήσει τους ελέγχους, και την περασμένη εβδομάδα μοίρασε πρόστιμα σε «κορονο-πάρτι» και ιδιοκτήτες εστιατορίων που άνοιξαν παρά την απαγόρευση λειτουργίας. Εν τω μεταξύ, ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο, με κεντρικό σύνθημα «Στοπ στο νόμο για την καθολική ασφάλεια».

Προς αποφυγή ενός τρίτου λοκντάουν, η Γαλλία έκλεισε από χθες τα μεσάνυχτα τα σύνορά της για ταξιδιώτες από χώρες εκτός Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, θα υποχρεούνται σε μοριακό τεστ για να επισκεφθούν τη Γαλλία.

Στη Βουδαπέστη, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί εργαζόμενοι στην εστίαση, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid-19.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τουλάχιστον εκατό εστιατόρια σχεδιάζουν την επαναλειτουργία τους, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση τους προειδοποίησε με βαριά πρόστιμα. Η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα μόνο αν ο αριθμός των κρουσμάτων μειωθεί ή εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Σκληρή ήταν η απάντηση της αστυνομίας στη διαδήλωση κατά του λοκντάουν στο Βέλγιο. Οι Αρχές συνέλαβαν 200 άτομα που διαδήλωναν στο κέντρο των Βρυξελλών, διαλύοντας τη συγκέντρωση κατά των περιοριστικών μέτρων, ενώ από σήμερα (ως την 1η Μαρτίου) το Βέλγιο κλείνει τα σύνορά του σε ταξιδιώτες εκτός Ε.Ε.

Σήμερα αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία των περιοριστικών μέτρων στην Αυστρία. «Οι μεταλλάξεις επιβραδύνουν μια πλήρη χαλάρωση, τη Δευτέρα θα αποφασίσουμε για το σχέδιο για την περίοδο μετά τις 8 Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση μόλυνσης και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση, και αυτή τη φορά ακόμη περισσότερο η ευθύνη καθενός ξεχωριστά στη χώρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», δηλώνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στα μέσα Ιανουαρίου αποφασίστηκε παράταση του τρίτου λοκντάουν, με την 8η Φεβρουαρίου να είναι η νωρίτερη ημερομηνία χαλάρωσης των μέτρων.