Το μεταναστευτικό, η ενεργειακή κρίση και η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει τις ελληνικές θέσεις και στους αρχηγούς των κρατών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Για τη μετανάστευση πρόκειται να επαναλάβει την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου, να παρουσιάσει αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα, να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουμε να φυλάμε αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά και να υπογραμμίσει την υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ.

Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο επαναλαμβάνοντας ότι με αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες η γειτονική χώρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Την ίδια  ώρα σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ η Ευρώπη αναμένεται να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία πως δεν θα αποδεχτεί καμία απόπειρα εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς και πως καταδικάζει τέτοιες επιθέσεις στα σύνορα της.

Η αναφορά στην εργαλειοποίηση έχει ως αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λευκορωσία με την προσπάθεια να ωθηθούν μεγάλος αριθμός μεταναστών προς τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

Η εν λόγω αποτελεί έμμεση αναφορά και προς την Τουρκία και τα γεγονότα του 2020 στον Έβρο. «Το Συμβούλιο δεν θα αποδεχθεί καμιά απόπειρα τρίτων χωρών να εργακλειοποιήσουν τους μεταναστές για πολιτικούς σκοπούς, καταδικάζει τέτοιες υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ».

Υπάρχει επίσης αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο θα συζητηθεί αύριο το πρωί στη χρηματοδότηση Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος.

Για το μεγάλο ζήτημα της ενέργειας που θα συζητηθεί σήμερα, σύμφωνα με το κείμενο με τα συμπεράσματα, το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση της εργαλειοθήκης που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Κομισιόν για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης των πιο ευάλωτων πολιτών, ενώ γίνεται σύσταση για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα καταστήσουν πιο ανθεκτικό το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα.

Προκλητικός Ερντογάν: Η Γαλλία περνά μια πολύ σοβαρή κρίση με τον Μακρόν

Δεν σταματά τις προκλητικές δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, εμμένει στην επιθετική ρητορική κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας πως η κυβέρνησή του είναι η πιο ατυχής για τη Γαλλία.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Η Γαλλία περνά πραγματικά μια πολύ σοβαρή κρίση με τον Μακρόν. Ειδικά στη Γαλλία των τελευταίων χρόνων, αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο ατυχής κυβέρνηση για τη Γαλλία. Γνώρισα τον Σαρκοζί στη Γαλλία, γνώρισα τον Σιράκ. Δεν συγκρίνεται με κανέναν από αυτούς. Ήταν κρατικός λειτουργός ο Σιράκ. Ο λόγος του ήταν λόγος. Είναι πολύ ενδιαφέρον, για παράδειγμα, ότι υπήρξαν τρεις άνδρες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που δεν άφησαν να καταπιεστεί  η Τουρκία. Σιράκ, Σρέντερ, Μπερλουσκόνι… Η Τουρκία συμμετείχε σε όλες τις Συνόδους Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ ανεξαιρέτως εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, αφού ήρθαν ο Σαρκοζί και η αγαπημένη μου φίλη Μέρκελ, η στάση για την πρόσκληση της Τουρκίας στη Σύνοδο των Ηγετών άλλαξε.

Φυσικά, αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διαδικασία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετική άποψη για την Τουρκία. Αν ανοίξουν το δρόμο για την Τουρκία, γνωρίζουν ότι η Τουρκία θα έχει γρήγορη άνοδο. Θέλουν να προχωρήσει η Τουρκία ή να την αποδεχτούν; Προς το παρόν, συνεχίζουμε τον δρόμο μας εξ ολοκλήρου, με τα δικά μας μέσα.»