Ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της τρομοκρατίας έχει καθιερωθεί η 11η Μαρτίου κάθε έτους για τα θύματα της τρομοκρατίας. Η επιλογή της ημέρας έγινε ως φόρος τιμής στις επιθέσεις στην Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου 2004.

Η Ευρώπη από το 2000 ως και το 2020 πλήρωσε βαρύ το τίμημα της τρομοκρατίας όλων των μορφών (ισλαμιστική, ακροδεξιά, αναρχική – ακροαριστερή, αποσχιστική). Όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό χάρτη που δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουμε 847 νεκρούς και 5.770 τραυματίες. Επίθεση έχουν δεχτεί 16 κράτη- μέλη της Ε.Ε. Οι αριθμοί αναδεικνύουν από μόνοι τους το μέγεθος της απειλής.

” alt=”” aria-hidden=”true” />

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοίδης στο μήνυμά του ανάφερε: «Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όλοι τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Από τη Μαδρίτη ως το Όσλο και από την Αθήνα ως το Παρίσι και το Μάντσεστερ οι κοινωνίες μας έχουν πληρώσει ένα βαρύ τίμημα σε νεκρούς και τραυματίες. Η τρομοκρατία δεν έχει χρώμα και ιδεολογία, πρέπει να είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι σε κάθε μορφή της.

Σε όλες αυτές τις επιθέσεις στόχευσαν τη δημοκρατία, την κοινωνία, την καθημερινότητά μας. Μας πλήγωσαν, αλλά δεν μας νίκησαν. Η Ευρώπη και τα κράτη- μέλη της στεκόμαστε όρθιοι. Όλοι μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί, όπως είναι και το κεντρικό ευρωπαϊκό σύνθημα της σημερινής ημέρας. Η ψυχή μας και το μυαλό μας είναι στα θύματα. Αυτό είναι το χρέος και το καθήκον μας. Είναι ένα χρέος ιερό σε όλους αυτούς που πλήρωσαν με το αίμα τους τον φανατισμό, το μίσος και τη βία. Οι πληγές τους είναι σημάδια στο σώμα της δημοκρατίας

Η Ευρώπη κάνει σημαντικά βήματα για την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων της τρομοκρατίας. Είναι όμως μία προσπάθεια που δεν θα σταματήσει ποτέ. Στην Ελλάδα για πολλά χρόνια η Πολιτεία δεν είχε κάνει το χρέος της, να τιμήσει επίσημα σε μία εκδήλωση τα θύματα της τρομοκρατίας. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού, με την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας, ήρθε για να βάλει το πρώτο λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια.

Τιμήσαμε τα θύματα και το επόμενο διάστημα θα εξελιχθούν διάφορες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη και την προστασία τους, ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλέγμα ασφάλειας και προστασίας. Η μνήμη των θυμάτων είναι το ισχυρότερο όπλο της δημοκρατίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά και η συγκολλητική ουσία των κοινωνιών μας. Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε, θα νικήσουμε!».

Τα πιο σοβαρά χτυπήματα στην Ευρώπη είναι:

Μαδρίτη-Μάρτιος 2004

Το πρώτο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Ευρώπη μετά την 11η Σεπτεμβρίου έγινε τον Μάρτιο του 2004 στο μετρό της Μαδρίτης. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 192 νεκροί και 1800 τραυματίες. Υπεύθυνοι για την επίθεση θεωρήθηκε από την ισπανική δικαιοσύνη ένας πυρήνας τρομοκρατών ο οποίος εμπνεύστηκε από τους τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα.

Λονδίνο-Ιούλιος 2005

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ήταν η σειρά του Λονδίνου να στοχοποιηθεί από τους τρομοκράτες. Τέσσερις τζιχαντιστές που είχαν γεννηθεί στη Βρετανία πυροδότησαν εκρηκτικά στο μετρό της πρωτεύουσας και και σε ένα λεωφορείο. 52 άτομα σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και 700 τραυματίστηκαν.

Μόσχα-2004, 2010, 2011

Τον Ιανουάριο του 2011 ένας βομβιστής αυτοκτονίας διέπραξε επίθεση στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας, προκαλώντας το θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 200.

Το μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας είχε στοχοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2004, ενώ το 2010 δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν και πάλι σε σταθμούς του μετρό.

Παρίσι-Νοέμβριος 2015

Το Παρίσι αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχουν πληγεί κατ’επανάληψη από την ισλαμική τρομοκρατία. Το 2012 οι επιθέσεις στην Τουλούζη και την Montauban στοίχισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo προκάλεσε το θάνατο 12 ανθρώπων.

Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν ωστόσο τον περασμένο Νοέμβριο ήταν οι μεγαλύτερες στη γαλλική πρωτεύουσα. Το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 13 βομβιστές αυτοκτονίας χτύπησαν στο Stade de France, ενώ την ίδια στιγμή επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, σε καφέ και εστιατόρια του Παρισιού, οδηγώντας στο θάνατο 89 ανθρώπους.

Βρυξέλλες-Μάρτιος 2016

Η πρωτεύουσα του Βελγίου και καρδιά της Ευρώπης πλήττεται από την φρίκη των τρομοκρατών, με επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο και το μετρό. Ο απολογισμός είναι 34 νεκροί και πάνω από 130 τραυματίες.

Τα πιο τρομακτικά και πολύνεκρα χτυπήματα

22 Μαΐου 2017: Βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώνει 22 άτομα και τραυματίζει δεκάδες σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, βόρεια της Αγγλίας.

7 Απριλίου 2017: Άνδρας κλέβει φορτηγάκι και πέφτει πάνω σε πεζούς σε εμπορικό στην Στοκχόλμη. Τέσσερις οι νεκροί.

22 Μαρτίου 2017: Άνδρας οδηγεί νοικιασμένο SUV πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα Ουεστμίνστερ του Λονδίνου, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Στη συνέχεια, μαχαιρώνει έναν αστυνομικό μέχρι θανάτου.

19 Δεκεμβρίου 2016: Φορτηγάκι πέφτει πάνω σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο. 12 νεκροί.

14 Ιουλίου 2016: Άνδρας παρασύρει και σκοτώνει 86 άτομα με φορτηγάκι στη Νίκαια της Γαλλίας την Ημέρα της Βαστίλης.

22 Μαρτίου 2016: Βομβιστής αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών σκοτώνει 32 ανθρώπους και τραυματίζει δεκάδες. Οι υπαίτιοι συνδέονται με την ομάδα που προηγουμένως επιτέθηκε στο Παρίσι.

13 Νοεμβρίου 2015: Εξτρεμιστές του Ισλάμ επιτίθενται σε συναυλία στο Μπατακλάν και σε ένα εστιατόριο στο Παρίσι. 130 τα θύματα των επιθέσεων, ενώ ένας 26χρονος ύποπτος συλλαμβάνεται στις Βρυξέλλες στις 18 Μαρτίου του 2016.

14 Φεβρουαρίου 2015: Οπλισμένος άνδρας δολοφονεί τον Δανό σκηνοθέτη Φιν Νόργκααρντ και τραυματίζει τρεις αστυνομικούς στην Κοπεγχάγη. Την επόμενη ημέρα, ο ίδιος επιτίθεται σε συναγωγή σκοτώνοντας έναν Εβραίο φύλακα και τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς, προτού πέσει νεκρός από πυρά.

7-9 Ιανουαρίου 2015: Ένοπλες επιθέσεις στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και σε μπακάλικο με 17 νεκρούς. Την ευθύνη αναλαμβάνει η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου.

24 Μαΐου 2014: Επίθεση στο Εβραΐκό Μουσείο των Βρυξελλών με καλάσνικοφ. Τέσσερις οι νεκροί.

22 Μαΐου 2013: Δύο εξτρεμιστές παρασύρουν τον Βρετανό στρατιώτη Λι Ρίγκμπι σε δρόμο του Λονδίνου και τον μαχαιρώνουν μέχρι θανάτου.

Μάρτιος 2012: Οπλισμένος άνδρας σκοτώνει τρία παιδιά εβραΐκής καταγωγής, έναν ραβίνο και τρεις στρατιωτικούς στην Τουλούζη, νότια της Γαλλίας

22 Ιουλίου 2011: Εξτρεμιστής κατά των Μουσουλμάνων «φυτεύει» βόμβα στο Όσλο και ξεκινάει μακελειό σε κατασκήνωση. 77 τα θύματά του, κυρίως έβηφοι.

2 Νοεμβρίου 2011: Τα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι πυρπολούνται. Δεν σημειώθηκε τραυματίας.

2 Μαρτίου 2011: Εξτρεμιστής ανοίγει πυρ και σκοτώνει δύο Αμερικανούς στρατιώτες, δύο ακόμα άτομα τραυματίζονται στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, εμπνευσμένος από ένα ψεύτικο βίντεο που είδε στο διαδίκτυο με Αμερικανούς να σκοτώνουν στο Αφγανιστάν.

7 Ιουλίου 2005: 52 άνθρωποι βρίσκουν τον θάνατο στο Λονδίνο, όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάζονται σε τρία βαγόνια του μετρό και σε ένα λεωφορείο.

11 Μαρτίου 2004: Βόμβες ανατινάζονται σε τέσσερα τρένα πρωινή ώρα αιχμής στο Βερολίνο με 191 θύματα.

Οι Έλληνες που έπεσαν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων

Η τρομοκρατία με ή χωρίς θρησκευτικό υπόβαθρο έχει μπει για τα καλά στη ζωή όλων των ανθρώπων του πλανήτη. Το EleftherosTypos.grσας παρουσιάζει τους Έλληνες που βρέθηκαν τη λάθος ώρα στο λάθος μέρος και το πλήρωσαν με τη ζωή τους.

Η γλυκιά Σάφι χάθηκε για πάντα

Ξεκινώντας από το περιστατικό, ο μακελάρης του Μάντσεστερ σκότωσε 22 ανθρώπους και ανάμεσά τους ήταν και η κυπριακής καταγωγής Σάφι Ρόουζ Ρούσος. Ηταν το πιο μικρό θύμα της επίθεσης και το γλυκύτατο πρόσωπό της φιγουράριζε σε όλα τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου που κατέγραφε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την αιματηρή επίθεση.

Η Σάφι είχε πάει στη συναυλία με τη μαμά της Λίζα και τη μεγαλύτερη αδερφή της Ασλι, οι οποίες νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα. Η διευθύντρια του σχολείου της δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ονόματος: «Η Σάφι ήταν ένα πανέμορφο κορίτσι με κάθε έννοια της λέξης. Ηταν αγαπητή σε όλους».

Η συγκλονιστική εξομολόγηση

Η βαριά χτυπημένη Σάφι Ρούσσος ούρλιαζε για τη μαμά της μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ που της στοίχισε τόσο πρόωρα τη ζωή. «Θα είσαι εντάξει» ήταν τα λόγια που είπε στην 8χρονη ενώ την κρατούσε στα χέρια του και προσπαθούσε να την καθησυχάσει ο Paul Reid. Στιγμές αργότερα ξεψύχησε…

Ο 43χρονος οδηγός φορτηγού Paul Reid  βρέθηκε να βοηθά τους τραυματίες. Όταν είδε τη μικρή Σάφι, την τύλιξε στο παλτό του σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο φορείο.

«Ήταν ένα κοριτσάκι που πέθαινε και απλά ήθελε τη μαμά του. Ήταν σπαρακτικό» είπε με δάκρυα στα μάτια ο Paul Reid. Ο 43χρονος βρισκόταν στη συναυλία και ήταν από τους πρώτους που κάλεσαν τις αρχές μετά την έκρηξη που πυροδότησε ο Salman Abedi. «Η συναυλία τελείωνε και βρισκόμουν στο κάτω μέρος των σκαλοπατιών στην κύρια έξοδο. Τότε άκουσα την έκρηξη. Έβλεπα σκόνη, καπνό και πράγματα να πετούν στον αέρα. Έτρεξα πίσω στις σκάλες και άρχισα να ψάχνω για τον τρομοκράτη. Ήξερα ότι ήταν βόμβα.  Άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους ήχους. Μέσα στην αίθουσα ήταν απόλυτο χάος. Υπήρχαν άνθρωποι πεσμένοι κάτω παντού. Κοίταξα το τηλέφωνό μου. Ήταν 10.32.

Λίγο αργότερα είδα τη μικρή Σάφι Ρούσσος που είχε πάει στη συναυλία με τη μαμά της Λίζα και τη μεγαλύτερη αδερφή της. Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από μια πόρτα εξόδου και φορούσε ένα t-shirt, καλσόν και μποτάκια. Είδα τη Σάφι να έχει τις αισθήσεις της και τη ρώτησα το όνομά της. Νόμιζα ότι είπε Sophie. Όταν τη ρώτησα πόσο χρονών είναι μου είπε 8. Ήθελα να συνεχίσω να της μιλάω και τη ρώτησα αν πέρασε καλά στη συναυλία. Τότε συνειδητοποίησα πως δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Που είναι η μαμά μου; με ρώτησε και της είπα ότι δεν ξέρω και πως θα τη βρούμε σε λίγο. Μην ανησυχείς. Θα το κανονίσουμε.

Θα είσαι μια χαρά. Με ρώτησε «τι συνέβη» και δεν ήξερα τι μπορούσα να της πω. Της κρατούσα το πρόσωπο και της ζητούσα να μείνει ξύπνια. «Θα γίνεις καλά. Έρχονται να σε πάρουν σε ένα λεπτό». Συνέχισε όμως να παρασύρεται στην απώλεια συνείδησης. Δεν μπορώ να το σκέφτομαι. Μετά άρχισε να τρέμει και μου είπε ότι κρύωνε. Έβγαλα το παλτό μου και την τύλιξα αλλά συνέχισε να τρέμει πολύ. Πλησίασε μια γυναίκα που είπε ότι ήταν νοσοκόμα και άρχισα να κάνει εκτίμηση για τη Σάφι. Έφτασαν δύο – τρεις αστυνομικοί και είπαν ότι έπρεπε να τη βγάλουμε από εκεί.

Ήταν ξύπνια αλλά δεν έκλαιγε καθόλου ούτε γκρίνιαζε. Ήταν ήσυχη. Μόλις βγήκαμε τη βάλαμε στο ασθενοφόρο. Ήταν ακόμα ζωντανή και είχε τα μάτια της ανοιχτά. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που την είδα. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να τη σώσουμε αλλά τελικά κανείς δεν μπόρεσε. Την ήξερα μόνο για λίγα λεπτά αλλά δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

Loading video

Μακελειό στο Μόναχο: Θυσιάστηκε για να σώσει την αδερφή του

Το Καλοκαίρι του 2016 ο 18χρονος Γερμανο-Ιρανός Νταβίντ Αλί Σόνμπολι προκάλεσε το μακελειό στου Μονάχου σκοτώνοντας 10 ανθρώπους πυροβολώντας αδιακρίτως. Ένα από τα θύματα του ήταν και ο 19χρονος Ελληνας Χουσεΐν Νταϊτζίκ, με καταγωγή από τον Άρατο Ροδόπης.

” alt=”” aria-hidden=”true” />” alt=”” aria-hidden=”true” />

Είχε γεννηθεί την Γερμανία όπου ζούσε με τους γονείς του, την αδελφή του και τον αδελφό του. Χαρακτηρίστηκε ήρωας από όλα τα διεθνή μέσα καθώς  πυροβολήθηκε δύο φορές έξω από το McDonald’s σπρώχνοντας μακριά την αδελφή του για να τη σώσει, όταν άρχισε να πυροβολεί ο δράστης. Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο πατέρας του υπέστη καρδιακό επεισόδιο όταν έμαθε για το θάνατο του γιου του.

Η τραγωδία των Δίδυμων Πύργων και τα 52 ελληνικά θύματα

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 ο κόσμος άλλαξε καθώς η Αλ Κάιντα έπληξε τις ΗΠΑ πλήττοντας με τέσσερα αεροπλάνα στο World Trade Center(Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου) τους Διδύμους Πύργους και το Αμερικανικό Πεντάγωνο στη Βιρτζίνια.

Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις τρεισήμισι χιλιάδες! Βαρύ πλήγμα υπέστη και ο Ελληνισμός καθώς ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και 52 ομογενείς.

Ο κατάλογος των νεκρών ομογενών μας, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου της Νέας Υόρκης, αλλά και του βιβλίο του ερευνητή Μανώλη Βασιλάκη (σε παρένθεση η ηλικία τους) είναι:

Αλικάκος Έρνεστ (42), Απόλλο Πώλ-Πήτερ (27), Αράνιος Μιχαήλ Πάτρικ (26), Αχλαδιώτη Τζόαν Μαρί (27), Γκρούζαλις Κένεθ-Τζωρτζ (56), Γρεκιώτης Τζίμυ, Δαμασκηνός Τόμας(33), Δήμας Αντονυ (61), Ελφέρης Μαϊκλ (27), Ζαβός Κωνσταντίνος (Γκας), Ζανέτος Στηβ, Θεοδωρίδης Μάϊκλ (33), Κατσιματίδης Τζον (31), Κλάρις Ρίτσαρντ (60), Κόκκινος Στήβεν, Κουβέλκης Θωμάς (48), Κούρας Πατρίτσια (43), Κουσούλις Ντανιέλα (30), Μαούνης Τζαίημς (42), Μαστανδρέας Πήτερ-Ουίλιαμ τζούνιορ (42), Μαστανδρέας Φιλίππ, Μερκούρης Τζώρτζ (35) Μουσουρούλης Στυλιανός, Μούτος Πήτερ (44), Μπαμπακίτις Αρλέν (48), Μπάντης Κάθριν (45), Μπρέναν Πήτερ (31), Νίκολας Τζών (42), Ντέμας Αντονυ (61),Οικονόμος Κωνσταντίνος (Γκας) (41), Παπαγεωργίου Τζαίημς-Νίκολας (29), Παπαδόπουλος (Πάπας), Παπαϊωάννου Μπιλ, Νικόλαος Πάρις Τζώρτζ (34), Πήγης Θεόδωρος (61), Πουλέντζος Δάφνη (47), Πούλις Εντουαρντ (45), Πούλος Ρίτσαρντ (55), Πούλος Στέφεν (45), Προκόπιος Πωλ Ζώης (46),. Ρούσενμπλαντ-Σισκόπουλος Μουριέλ (60), Σάββας Αντονυ (72), Σούλας Πάτρικ-Τίμοθι (35), Στεργιόπουλος Αντριου (23), Τάρρου Μιχαήλ (38), Τσελέπης Ουίλιαμ (33), Τζένιφερ Λην Τζίμης (26), Φωστέρη Αννα (58), Χάγκις Στήβεν (32), Χαλικιόπουλος Λεωνίδας, Χαραμής Βασίλειος (56), Χάρος Φράνσις (76).