Το 2018 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού. Οι διεθνείς αφίξεις άγγιξαν τα 33 εκατομμύρια με την κρουαζιέρα και εξασφαλίσαμε 2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα σε σχέση με το 2017.
Αυξήσαμε κατά 35% τον εισερχόμενο τουρισμό την περίοδο 2015-2018 με συνεχή ρεκόρ εσόδων και διεθνών αφίξεων, 9 εκατομμύρια επιπλέον επισκέπτες σε απόλυτα νούμερα.

Γράφει η Ελενα Κουντουρά – Υπουργός Πολιτισμού

Η μεγάλη επιτυχία της στρατηγικής μας που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε σε ορίζοντα τετραετίας είναι ότι εξασφαλίσαμε ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης διπλάσιους του παγκόσμιου μέσου όρου, γεγονός που έχουν αναγνωρίσει και εξάρει όλοι οι διεθνείς φορείς και οργανισμοί.

Καταστήσαμε την Ελλάδα παγκόσμιο προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και την πιο ελκυστική ευκαιρία στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο για νέες επενδύσεις στο δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα. Σχεδόν 50.000 νέες κλίνες έχουν προστεθεί σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών τα τρία τελευταία χρόνια και βρίσκονται σε εξέλιξη νέα μεγάλα επενδυτικά σχέδια από εγχώρια και ξένα κεφάλαια.

Με κεντρικές συμφωνίες μας με τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους του εξωτερικού, διεκδικήσαμε και πετύχαμε κάθε χρόνο αυξήσεις 7-10% στα εθνικά τουριστικά μας μερίδια, ανεξάρτητα από τις συγκυρίες. Ισχυροποιήσαμε το θεσμικό ρόλο της Ελλάδας στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων και για τον τουρισμό και ενισχύσαμε την εξωστρέφειά μας. Παράλληλα, υλοποιήσαμε στοχευμένα προγράμματα τουριστικής προώθησης και προβολής μέσω του ΕΟΤ, με πολλαπλάσια αποτελεσματικότητα.

Το 2019 είναι έτος-σταθμός για την Ελλάδα, στη νέα αναπτυξιακή πορεία που χαράξαμε και έχουμε πλέον εισέλθει και μία πολύ σημαντική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Βασική μας επιδίωξη είναι να συνεχιστεί η εξαιρετική πορεία του τουρισμού μας που εξασφαλίσαμε την τελευταία τετραετία και να κινητοποιήσουμε νέα τουριστική ανάπτυξη, με πολλαπλάσια οφέλη για την εθνική μας οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

Παρότι είναι νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις, τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για τη νέα χρονιά. Οι προκρατήσεις ξεκίνησαν με νέα αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα παραμένει ισχυρή σε όλες τις βασικές μας αγορές.

Στο πλαίσιο των στρατηγικών συνεργασιών μας στο εξωτερικό, διεκδικούμε νέα αύξηση στα τουριστικά μας μερίδια το 2019 και την ένταξη νέων ελληνικών προορισμών στα προγράμματά των ξένων ταξιδιωτικών ομίλων και των αεροπορικών εταιριών. Υλοποιούμε νέο ενισχυμένο πρόγραμμα παγκόσμιας τουριστικής προώθησης και προβολής στις παραδοσιακές και νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης που ανοίξαμε. Προτάσσουμε τις αυθεντικές εμπειρίες διακοπών που αποτελούν παγκόσμια τάση και όπου η χώρα μας μπορεί να ηγηθεί όλα τα επόμενα χρόνια.

Επιδιώκουμε η Ελλάδα να καθιερωθεί στη συνείδηση των ταξιδιωτών ως η μόνη πολυνησιακή χώρα στην Ευρώπη με περισσότερες από 100 επιλογές προορισμών στα νησιά και την ενδοχώρα. Προωθούμε νέα δυναμικά πακέτα διακοπών, που συνδυάζουν δημοφιλείς και λιγότερο γνωστούς «δορυφόρους» προορισμούς, που εμπλουτίζουν την τουριστική μας προσφορά.

Δίνουμε έμφαση στην υψηλή ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα, όπως επίσης και στην εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντική η συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα που αντιμετώπισαν άλλοι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπου η ευκαιριακή εκτόξευση των τιμών οδήγησε στην ανακοπή της τουριστικής δυναμικής τους το 2018.
Ταυτόχρονα, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις μας για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής τουριστικής αγοράς, το νέο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίσαμε για το θεματικό τουρισμό και το νέο αναπτυξιακό μας σχέδιο για τον τουρισμό, που έχει ενταχθεί στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης, ενθαρρύνουμε νέες επενδύσεις και νέα προγράμματα για την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας όλο το χρόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Εχοντας στον πυρήνα της στρατηγικής μας τη βιώσιμη ισόρροπη και δίκαιη τουριστική ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο, επιδιώκουμε νέα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη, που θα διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες.
Ο τουρισμός συμπαρασύρει στην ανάπτυξη όλους τους παραγωγικούς τομείς, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, η εστίαση και τα τρόφιμα, η πρωτογενής παραγωγή, οι κατασκευές, η κτηματαγορά.

Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέα επιχειρηματικότητα, νέες πηγές εσόδων.

Ο τουρισμός είναι ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και θα εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην εθνική προσπάθεια για την οικονομική και την κοινωνική πρόοδο και ευημερία.