Διαστάσεις… πανδημίας αναμένεται να λάβουν τα λουκέτα στον κλάδο της εστίασης, μετά τη λήψη νέων μέτρων στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στελέχη του κλάδου, το νέο μέτρο αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω μείωση στον τζίρο της εστίασης της τάξεως του 20%, καθώς, από τη μια, ο κόσμος θα περιορίσει τις εξόδους του, λόγω των περιορισμών και του φόβου από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, και, από την άλλη, όσοι βγαίνουν θα καταναλώνουν λιγότερο, με αποτέλεσμα την πτώση των πωλήσεων.

Κι όλα αυτά επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, μετά την άρση του lockdown, 1 στα 3 καταστήματα εστίασης δεν ξανάνοιξε, ενώ εκείνα που λειτουργούν βλέπουν τις πωλήσεις τους μειωμένες κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

«Οι επιχειρήσεις των κλάδου βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, καθώς, παρά τη μεγάλη πτώση του τζίρου τους, πρέπει να έχουν επάρκεια προϊόντων και υπηρεσιών για να εξυπηρετούν τους καταναλωτές, να πληρώνουν κανονικά το προσωπικό τους, τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού και το ενοίκιό τους.

Με το νέο ωράριο λειτουργίας , οι πωλήσεις μας εκτιμάμε ότι θα μειωθούν περαιτέρω κατά 20%. Οπότε, μιλάμε σωρευτικά για πτώση της τάξεως του 60%», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στέλεχος της αγοράς. Μάλιστα, δεν αποκλείει να υπάρξουν λουκέτα, ειδικά σε μπαρ που λειτουργούν μετά τα μεσάνυχτα.

Προτάσεις για μέτρα  ανακούφισης

Την ίδια ώρα, ο κλάδος ζητά να ληφθούν πρόσθετα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να… ανακουφίσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν «στεγνώσει» από ρευστό.

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι της εστίασης προτείνουν την καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% έως το τέλος του χρόνου, την πλήρη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, αλλά και μείωση του ΦΠΑ.