Επιμένει στην νομιμότητα του συμφώνου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους. Όπως αναφέρει μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν « είναι ένα μνημόνιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά:  «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός Εξωτερικών λένε πως το μνημόνιο ίναι παράνομο. Κι εμείς αντιθέτως λέμε πως “είναι ένα μνημόνιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας”. Εμείς υπολογίσαμε και μετρήσαμε κάθε βήμα μας πριν το κάνουμε. Άλλωστε η πορεία αυτή δεν ξεκίνησε τώρα. Αυτή η ιστορία έχιε παρελθόν και διαφορετικούς χάρτες. Από πότε; Aπο την εποχή του Καντάφι το 2009. Κάναμε κινήσεις αλλά δεν έζησε ο Καντάφι. όμως η προεργασία αυτή είναι στα αρχεία μας».

«ΘΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ»

Ο ίδιος ανέφερε πως η Τουρκία σχεδιάζει να επιταχύνει τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης: «Τα βήματα μας με την Λιβύη είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπυργός Σάρατς πρόσφατα ήρθε κα συναντηθήκαμε και συζητήσαμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Θα επιταχύνουμε την διαδικασία αυτή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και αναφέραμε πως είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική και αμυντική συνεργασία μέχρι και στο ζητημα των δικαιωμάτων στις θάλασσες».

«ΙΣΩΣ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αποστολής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο: «Αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας ( στο Λευκόνοικο). Ανάλογα με τις ανάγκες μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Είναι δυνατόν η Τουρκία που έχει τέτοιου μήκους ακτογραμμή να μην είναι στις περιοχές αυτές» ανέφερε ο Ερντογάν.

«ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΝΑ»

«Στα Στενά με τη συνθήκη του Μοντρέ  δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και τα πλοία περνούν όπως θέλουν. Σκεφτείτε χρησιμοποιούν τα Στενά και δεν κερδίζετε τίποτα.  Όμως με το ᾽᾽Καναλ Ιστανμπουλ᾽᾽( Διωρυγα της Κωνσταντινούπολης᾽᾽θα δημιουργηθούν δικαιώματα όπως συμβαίνει και στη Διώρυγα του Σουέζ.  Εμείς θα προχωρήσουμε το σχέδιο αυτό» δήλωσε ο Ερντογάν .