Μπορεί στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες να πήρε το διαζύγιο παράταση πέραν της 29ης Μαρτίου, αλλά ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit παραμένει τεράστιος

Θέση «μάχης» σ’ ένα πυρηνικό καταφύγιο κάτω απ’ το υπουργείο Άμυνας στο Ουάιτχολ του Λονδίνου έλαβαν στις αρχές της εβδομάδας στελέχη του βρετανικού στρατού για να επιβλέπουν τους σχεδιασμούς για ένα άτακτο Brexit.

Οι επιτελείς της ομάδας διαχείρισης κρίσης με την επωνυμία “Operation Redford” θα δίνουν εντολές σε 3.500 μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, που βρίσκονται ήδη εδώ και εβδομάδες σε κατάσταση συναγερμού έτοιμα να επέμβουν για να υποστηρίξουν την επαρκή τροφοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου με τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Την ίδια ώρα και το υπουργείο Γεωργίας ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, όπως αναφέρουν οι Financial Times, με επιτελικά στελέχη του να ενημερώνονται διαρκώς για τυχόν προβλήματα στην τροφοδοσία με νερό και τρόφιμα.

Από το περασμένο καλοκαίρι άρχισε η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να επεξεργάζεται σχέδια εκτάκτου ανάγκης για ένα χαοτικό διαζύγιο με την ΕΕ έχοντας αναθέσει ανάλογες αρμοδιότητες σε 30 τμήματα. Και μπορεί στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες να πήρε το διαζύγιο παράταση πέραν της 29ης Μαρτίου, αλλά ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit παραμένει τεράστιος. Εφόσον η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψηφίσει τη συμφωνία που συνομολόγησε η Μέι με την ΕΕ η παράταση θα διαρκέσει μέχρι την παραμονή των ευρωεκλογών, ειδάλλως -πράγμα που φαντάζει και το πιθανότερο αυτή τη στιγμή- θα πρέπει η βρετανίδα πρωθυπουργός να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο μέχρι τις 12 Απριλίου.

Η κυβέρνηση Μέι κλείνει θέσεις σε οχηματαγωγά για φορτία φαρμάκων

Η «Επιχείρηση Κίτρινο Σφυρί» (“Operation Yellowhammer”) των βρετανικών υπουργείων, σύμφωνα με απόρρητο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης που είδε ο Guardian, αποβλέπει στο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τυχόν προβλήματα σε δώδεκα τομείς από τις μεταφορές και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέχρι την εθνική ασφάλεια και την υγειονομική περίθαλψη.

Υπουργεία, όπως το Υγείας, το Οικονομικών από κοινού με το Γεωργίας κάλεσαν επιχειρήσεις να κλείσουν θέσεις σε ειδικά οχηματαγωγά που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Μεταφορών γι’ αυτό το σκοπό, ώστε να διασφαλιστούν οι απρόσκοπτες εισαγωγές ιδιαίτερα κρίσιμων προϊόντων όπως τα φάρμακα ή τα προϊόντα για επεξεργασία πόσιμου νερού.

«Πυρετός» στο Ντόβερ

Από τη Δευτέρα ξεκινούν προετοιμασίες διοικητικής μέριμνας για ένα άτακτο Brexit και στην κομητεία του Κεντ στη νοτιοανατολική Αγγλία. Στον αυτοκινητόδρομο M20, που οδηγεί στο λιμάνι του Ντόβερ, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας και θα τοποθετηθούν πινακίδες ώστε ένα ρεύμα του να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης ως χώρος αναμονής για φορτηγά που κατευθύνονται προς το λιμάνι. Η περιοχή με το λιμάνι και τον τερματικό σταθμό του Eurostar είναι η πύλη εισόδου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ηπειρωτική Ευρώπη και ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία σ’ ολόκληρη την κομητεία λόγω των πρόσθετων ελέγχων στα εισερχόμενα και εξερχόμενα οχήματα. Οι τοπικές Αρχές κάλεσαν τα σχολεία να μην ακυρώσουν τα μαθήματα, αλλά να αναλάβουν τρόπον τινά τη φροντίδα των μαθητών για να μην αναγκαστούν οι γονείς τους να απουσιάσουν από τις δουλειές τους.

Πυρετώδεις προετοιμασίες και από επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα επιχειρήσεις στη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους για το Brexit. H Εasyjet αποφάσισε να αναστείλει τα δικαιώματα ψήφου ορισμένων μετόχων σε περίπτωση αιφνίδιας, χαοτικής αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Αεροπορικές εταιρείες στις οποίες μεγάλο μέρος των μετόχων τους είναι Βρετανοί κινδυνεύουν να απωλέσουν τα δικαιώματα πτήσεων στην ΕΕ, οι κανόνες της οποίας προβλέπουν ότι η πλειοψηφία των επενδυτών θα πρέπει να είναι από την Ένωση.

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχουν ήδη μεταφέρει τεράστια περιουσιακά τους στοιχεία εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας EY έχουν ήδη «πετάξει» από το Λονδίνο ή ετοιμάζονται για αυτό πάνω από ένα τρισ. λίρες, δηλαδή 200 δισ. λίρες περισσότερες σε σχέση με πριν από δύο μήνες, κεφάλαια που περιλαμβάνουν καταθέσεις πελατών σε τράπεζες, εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και ασφαλιστικές εταιρείες.