Προθεσμία μέχρι και τις 19 Απριλίου θα έχουν οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν αιτήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7, μέσω της οποίας θα διατεθούν ενισχύσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ο έβδομος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα καλύψει μέρος της απώλειας του τζίρου για το πρώτο τρίμηνο του 2021 και θα λειτουργήσει συμψηφιστικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή 6, που κάλυψε την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου.

Δικαίωμα συμμετοχής

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής με εξαίρεση τις μεγάλες, δηλαδή αυτές που απασχολούν πάνω από 1.000 άτομα, τα ΝΠΔΔ, οι εταιρίες που ήταν σε αδράνεια από 1ης/1/2020 και όσες έκαναν έναρξη δραστηριότητας μετά την 1η Φεβρουαρίου του 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει σε πρώτη φάση να αποτυπώσουν τα ακαθάριστα έσοδα (αν δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ) ή τον κύκλο εργασιών τους αν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ στην ειδική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ «my businesssuport» πριν υποβάλουν την αίτησή τους.

Προϋποθέσεις

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή είναι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εμφανίσουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% και να έχουν ελάχιστο μηνιαίο τζίρο για την περίοδο αναφοράς 200 ευρώ (600 ευρώ για το τρίμηνο) ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τον ορισμό τής περιόδου αναφοράς, αφού μέρος του πρώτου τριμήνου του 2020 η οικονομία ήταν σε lockdown. Επίσης θα πρέπει να μην έχουν αύξηση του τζίρου τους το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.

Διεύρυνση

Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου.

Αν όμως ενισχύθηκαν από τον 5ο και τον 6ο κύκλο επιστρεπτέας τότε το ποσό ενίσχυσης θα προκύψει από το ποσοστό μείωσης του τζίρου. Επίσης θα συμμετέχουν στις ενισχύσεις τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι σχολές οδηγών.