Το χαρτί της «εθνικής συνεννόησης» -το οποίο ταυτόχρονα φροντίζει να υποδαυλίσει με ακραίες δηλώσεις και αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις- «παίζει» ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να εμφανίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση υπεύθυνους για την έλλειψη εθνικής ενότητας που χαρακτηρίζει το σημερινό πολιτικό σκηνικό.Η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολιτευτική άσκηση και ως ένα διάλειμμα από τις γεμάτες ένταση και διαφωνίες εσωκομματικές διεργασίες εν όψει συνεδρίου.

Η στρατηγική απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην εμφανίζεται ότι συμφωνεί ή συναινεί σε οποιαδήποτε πρόταση, πρωτοβουλία ή ενέργεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ώστε αφενός να απαντά στις εσωκομματικές επικρίσεις για αναποτελεσματική αντιπολίτευση και αφετέρου να δείχνει ότι αποτελεί ξεκάθαρα τον άλλο πόλο του πολιτικού συστήματος, βάζει σε κίνδυνο τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Κυρίως επειδή ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εικόνα ότι δεν ενδιαφέρεται για το αν «σπάει» και με ποιες επιπτώσεις η πολιτική παράδοση των τελευταίων δεκαετιών, να υπάρχει ενιαίο μέτωπο τουλάχιστον στα μεγάλα εθνικά θέματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απέναντι στην επιλογή Μητσοτάκη, ο οποίος ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ανοικτά την αντίθεσή του με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ταυτόχρονα δεσμεύθηκε ότι αν η συμφωνία γίνει νόμος του κράτους (όπως και έγινε) θα τον εφαρμόσει ως πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας αντιπαρατάσσει το «ξήλωμα» δικών του αποφάσεων ως πρωθυπουργού, επειδή ακολουθούνται από τον πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση! Παράδειγμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως πλέον προαναγγέλλει την καταψήφιση της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ που πρόκειται να φέρει με τη μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση την ξεκίνησε και την είχε φτάσει μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παγώσει την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου για ψήφιση από τη Βουλή, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί ένα τέτοιας σημασίας νομοσχέδιο χωρίς να δείχνουν οι ΗΠΑ έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα, την ώρα που ο Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις του.

Προφανώς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόταν με θέρμη και φανατισμό την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ο Τραμπ αποδοκίμαζε δημοσίως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ.: δεν έχει συμβεί ποτέ δημοσίως Αμερικανός πρόεδρος να αποδοκιμάσει ηγέτη χώρας συμμάχου των ΗΠΑ) και οι ΗΠΑ υπέγραφαν μνημόνια ειρηνικής συνύπαρξης με το Ιράν…

Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει δημοσίως να υπερασπίζεται την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης και παρασκηνιακά να υπονομεύει κάθε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση, επιχειρώντας να ρίχνει την ευθύνη στον κ. Μητσοτάκη. Δείχνει να αδιαφορεί για τις συνέπειες και σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζεται να διαφωνεί με την κίνηση Μητσοτάκη να προωθεί το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στις τέσσερις βάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Σούδας, επειδή πιστεύει ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να κάνει το κομμάτι του στα εθνικά θέματα χωρίς εθνικό κόστος. Οπως διαφωνεί με την πρόθεση αγοράς F-35 αλλά και την πρόθεση να συζητηθούν οι ενστάσεις των ΗΠΑ στις επενδύσεις κινεζικών εταιριών για το δίκτυο 5G, ενώ ως πρωθυπουργός, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τις ΗΠΑ και για τα τρία αυτά θέματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με πρόθεση να ολοκληρώσει ο ίδιος τις συμφωνίες.

Με το ίδιο σκεπτικό και με τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε μία πολιτική «όχι σε όλα», την οποία δεν μπορεί να στηρίξει στην ελληνική κοινή γνώμη, ο κ. Τσίπρας και συλλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν λάβει την απόφαση να μη συζητήσουν καν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας -αν αυτή δεν είναι η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου- με το επιχείρημα ότι την επιβάλλουν, αλλά και να μην μπουν καν στη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Ετοιμάζει αντι-πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε ό,τι αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας, οι πληροφορίες λένε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζει πρόταση απέναντι στην πρόταση του πρωθυπουργού, εφόσον έχει βεβαιωθεί πως ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα δεχθεί να είναι ξανά υποψήφιος ως πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν έχουν διαρρεύσει ονόματα, μέχρι στιγμής, θεωρείται όμως βέβαιο ότι το πρόσωπο που θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας και θα το παρουσιάσει ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει στενή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, ώστε να χρησιμοποιηθεί και ως δέλεαρ για το Κίνημα Αλλαγής.

Πληροφορίες που δεν διαψεύδονται αλλά και δεν επιβεβαιώνονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν τον κ. Τσίπρα να αναλαμβάνει παρασκηνιακή πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες με στόχο να πείσει τη Φ. Γεννηματά να καταθέσουν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής κοινή υποψηφιότητα απέναντι στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.