Την εξαιρετική κρισιμότητα των επόμενων δέκα ημερών επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας χθες τη Βουλή για την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Ελληνες «να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και τους κανόνες της Πολιτείας», εξέφρασε βεβαιότητα ότι «μπορούμε, όλοι μαζί, να βελτιώσουμε την κατάσταση και να δώσουμε πιο αποτελεσματικά αυτή τη δύσκολη μάχη», ενώ τόνισε ότι «σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, πολιτική ηγεσία, κόμματα, αλλά και πολίτες πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

«Μπαίνουμε ίσως στην πιο δύσκολη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας και έχει έρθει η ώρα να κρατηθούμε όλοι όρθιοι έτσι ώστε, όταν έρθει το εμβόλιο, να βρει όρθια και την κοινωνία», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «σήμερα τουλάχιστον δεν βαδίζουμε χωρίς κατεύθυνση», καθώς «ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή, που είναι το εμβόλιο».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά αισιόδοξο ότι μία τουλάχιστον εταιρία έχει ήδη εξαγγείλει ότι το εμβόλιό της δεν είναι απλά ασφαλές, αλλά και άκρως αποτελεσματικό, εκτίμησε ότι και άλλες εταιρίες θα προβούν σε αντίστοιχες εξαγγελίες εντός των επόμενων εβδομάδων και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση διαθέτει ήδη σχέδιο προμήθειας του εμβολίου και μαζικής θωράκισης του πληθυσμού, αλλά είναι ανοιχτή και σε προτάσεις των πολιτικών δυνάμεων για το πώς αυτό το σχέδιο μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο.

Εκτίμησε ότι «θα έχουμε εμβόλια στη διάθεσή μας ενδεχομένως και από τον Ιανουάριο», κατέστησε ωστόσο σαφές ότι θα έρθουν τμηματικά και θα χρειαστεί χρόνος να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού.

«Προφανώς δεν πρόκειται να πάμε σε κανενός είδους υποχρεωτικό εμβολιασμό», σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη «να δώσουμε όλοι έναν αγώνα να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι από τη στιγμή που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο δωρεάν για όλους τους Ελληνες πολίτες, πρέπει οι Ελληνες πολίτες να εμβολιαστούν».

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει «να δίνει τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας, ακούγοντας τις οδηγίες των επιστημόνων, υιοθετώντας κάθε γόνιμη πρόταση και μη διστάζοντας να διορθώσει αδυναμίες, όπου αυτές εντοπίζονται, με τόλμη και αλήθεια».

Εξήγησε ότι «αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων» και ότι «πήραμε αυτή την απόφαση, που δεν ήταν εύκολη, νωρίτερα από άλλες χώρες».

«Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι οφείλουμε σήμερα να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη», τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι «πρώτος σταθμός αυτή τη στιγμή θα είναι οι γιορτές», σημειώνοντας πως «αν πετύχουμε, μπορούμε να τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δώσαμε διαρκείς μάχες βάζοντας αλλεπάλληλα αναχώματα στον υγειονομικό εχθρό» και πρόσθεσε: «Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε, αλλά ποτέ για το αν πολεμήσαμε. Πολύ περισσότερο όταν φωνασκούν για όλα αυτά εκείνοι που έλειψαν από τον πόλεμο της ενημέρωσης για να κάνουν τώρα ανέξοδο κλεφτοπόλεμο».

«Θέλω να ξέρετε ότι δεν υπάρχει ένα βράδυ το οποίο θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κάνουμε καλύτερα την επόμενη μέρα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Και αυτό δεν δέχομαι να το αμφισβητεί κανείς», τόνισε και συμπλήρωσε: «Οπως δεν δέχομαι αυτό να αμφισβητείται για κανέναν ο οποίος δίνει σήμερα έναν αγώνα, είτε είναι μέλος της κυβέρνησης είτε είναι υγειονομικός είτε είναι ο ΕΟΔΥ είτε είναι η Πολιτική Προστασία, να ακυρώνεται οριζόντια μια τεράστια προσπάθεια η οποία γίνεται ώστε να αντιμετωπίσουμε έναν εχθρό άγνωστο, ο οποίος αλλάζει συνέχεια μορφή και συνιστά τον ορισμό μιας ασύμμετρης απειλής».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και απολογισμό πεπραγμένων τόσο για την ανάσχεση του πρώτου κύματος όσο και για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υπενθυμίζοντας και τη δήλωση της καθηγήτριας Εντατικολογίας και Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αν. Κοτανίδου, ότι τα τελευταία 25-30 χρόνια ζητάμε από όλες τις κυβερνήσεις να αυξηθούν οι μονάδες και τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό και για πρώτη φορά, εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, γίνονται βήματα, τα οποία είναι όχι απλά θετικά, είναι άριστα στον τομέα της εντατικής θεραπείας».

«Εγώ δεν θα πω λοιπόν ότι είναι άριστα, θα πω όμως ότι έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε, το διάστημα το οποίο μεσολάβησε από το πρώτο κύμα μέχρι σήμερα, να ενισχύσουμε με κρεβάτια και με προσωπικό τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε πως η χώρα μας διαθέτει σήμερα έναν αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, έναν οργανισμό δημόσιας υγείας, τον ΕΟΔΥ, «που δεν έχει καμία σχέση με το μηχανισμό τον οποίο παραλάβαμε», ενώ αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των τεστ και σύμφωνα με το χάρτη του ECDC είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Είμαι έτοιμος να παραδεχθώ και καθυστερήσεις και αστοχίες, μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για ολόκληρο τον πλανήτη. Ποτέ όμως δεν θα μηδενίσω την κοινή προσπάθεια Πολιτείας, ειδικών και πολιτών, που δείχνει ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα όταν υπάρχει συστράτευση και όταν ακούγονται θετικές προτάσεις», υπογράμμισε.

Ενίσχυση αδύναμων νοικοκυριών, αναστολή πλειστηριασμών

Οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα, αναστολή πλειστηριασμών με σχετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, περαιτέρω επιτάχυνση των προγραμμάτων υποστήριξης των σχολείων με laptops και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, «έξυπνα» στοχευμένα τεστ τη μεθεπόμενη εβδομάδα σε μαθητές του Γυμνασίου, αλλά και αυξημένους ελέγχους σε χώρους εργασίας για μάσκα και τηλεργασία, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας κατά την τριτολογία του στη Βουλή στις επισημάνσεις των πολιτικών αρχηγών.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα ζητηθεί από όλα τα κόμματα «να υποδείξουν έναν συγκεκριμένο συνομιλητή του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε στη στρατηγική εμβολιασμού του πληθυσμού από τη στιγμή που θα έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια.

Οσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το πόσα χρήματα θα δώσουμε, το πού θα το δώσουμε, το πώς θα τα δώσουμε, είναι κάτι το οποίο θα εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο».

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα για τα προγράμματα υποστήριξης των σχολείων με laptops και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουν διατεθεί παραπάνω από 40.000 tablets και laptops στα σχολεία και ο προγραμματισμός είναι να φτάσουμε σχεδόν τις 90.000 τον Φεβρουάριο του 2021. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας «εάν αυτό είναι εφικτό, να επιταχυνθεί περαιτέρω το πρόγραμμα».

Οσον αφορά τα τεστ, τόνισε ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα γίνουν «έξυπνα», στοχευμένα τεστ σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, «έτσι ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε προγραμματίζουμε, δηλαδή στα τέλη Νοεμβρίου».

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως ανοιχτή να ακούσει ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα σε σχέση με τον εθνικό εμβολιασμό Covid, ενώ ζήτησε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που αρθρώνουν δημόσιο λόγο να επαναλαμβάνουν αυτές τις ημέρες το βασικό μήνυμα: περιορίστε τις περιττές μετακινήσεις.

Προανήγγειλε εξάλλου αυξημένους ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στους χώρους εργασίας και για τη μάσκα, αλλά και για την εφαρμογή της τηλεργασίας εκεί που αυτή είναι εφικτή.

Τέλος, αναγνώρισε ότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη «θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα», σημειώνοντας ότι η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση, αλλά νομίζω και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι όπως εορτάστηκε η γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

«Επειδή δεν έχετε σχέδιο ζητάτε να συγκυβερνηθεί η χώρα»

«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής με αφορμή τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα να «παγώσει» το πρόγραμμά της μέχρι να περάσει η πανδημία, να επιλεγεί υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής και να συνέλθει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

«Επειδή δεν έχετε σχέδιο, αν το καταλαβαίνω καλά, προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε ότι είμαστε πολιτικοί απατεώνες και τώρα ξαφνικά θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ με αφορμή και το αίτημα να παραιτηθεί η υπουργός Παιδείας επειδή έπεσε ο server της Cisco, σχολίασε: «Φαντάζομαι ότι σε λίγο -δεν θα σας πάρει πολύ καιρό- θα ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε «την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της κυβέρνησης», προειδοποιώντας ότι με αυτόν τον τρόπο «υποβιβάζει την πολιτική αντιπαράθεση».

«Υποσκάπτοντας τους ειδικούς στρώνετε το δρόμο στο σκοταδισμό της άγνοιας και της ημιμάθειας. Αυτά δεν έχουν θέση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα», σημείωσε.

Αν και με αυτοκριτική διάθεση αναγνώρισε ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν επιβληθεί νωρίτερα η χρήση μάσκας παντού, περιορισμοί στη βραδινή διασκέδαση και πιο δραστικά μέτρα ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι δεν είδε «έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά». «Γιατί το μονά-ζυγά δικά μας είναι πολύ βολική τακτική όταν κάποιος είναι στην αντιπολίτευση και μπορεί εύκολα να λέει το αυτό και το ακριβώς ανάποδο», σχολίασε, ενώ απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε: «Μας είπατε: “Αν ήμουν εγώ δεν θα άφηνα την κατάσταση με τον κορονοϊό να εξελιχθεί έτσι”. Πράγματι, ε; Με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο».