Με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε το πρωί του Σαββάτου, απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται στις συναθροίσεις να συμμετέχουν πάνω από τέσσερα άτομα και η απόφαση ισχύει από τις 5:00 της 6ης Δεκεμβρίου έως τα μεσάνυχτα –ημέρα κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου στον Ελεύθερο Τύπο παρουσιάζεται το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα θα χρησιμοποιηθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί. Από αέρος θα εποπτεύουν drones και ελικόπτερα ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι Αίαντες, τα οχήματα ρίψης νερού, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αν κριθεί αναγκαίο.

Ο σχεδιασμός προβλέπει έγκαιρη αστυνομική εγκατάσταση σε χαρακτηρισμένα κόκκινα σημεία, όπως στο σημείο δολοφονίας Μεσολογγίου και Τζαβέλα, τα Προπύλαια, η πλ. Κλαυθμώνος, τα Χαυτεία, η πλ. Κάνιγγος, όπου έχουν γίνει κάποια καλέσματα συγκεντρώσεων, ενώ σε επιτήρηση θα βρίσκονται Πολυτεχνείο, ΑΣΟΕΕ, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι μόνο στην Αττική αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Διάλυση συγκεντρώσεων

Επικεφαλής αξιωματικοί αναφέρουν πως θα επιχειρείται διάλυση συγκεντρώσεων σε αρχικό στάδιο με κλιμάκωση αστυνομικών ενεργειών, δηλαδή ηχητικά μηνύματα με μεγάφωνα περιπολικών, παρεμβάσεις διαμεσολαβητών, πρόστιμα Covid, και θα ακολουθεί δυναμική επέμβαση με προσαγωγές ή συλλήψεις και αν παρατηρηθούν επιθετικές ενέργειες θα γίνει χρήση δακρυγόνων, ακόμη και των οχημάτων ρίψης νερού. Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι σε σταθμούς μετρό (Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα), ενώ ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να κλείσουν προληπτικά.

Ανησυχία των αρμόδιων αξιωματικών είναι η τυχόν εκδήλωση καταδρομικών επιθέσεων ή «έκτακτων» αιφνιδιαστικών συγκεντρώσεων. Μία τέτοια αιφνιδιαστική συγκέντρωση καταγράφηκε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος. Περίπου 100 άτομα βγήκαν ξαφνικά από το μετρό και επιχείρησαν να σηκώσουν πανό και να πετάξουν φεϊγβολάν στην πλατεία Συντάγματος. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς της ομάδας «Δράση» και μετά από μικρή ένταση, οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους αποχώρησαν ενώ έγιναν και 7 προσαγωγές.

Στο πλαίσιο αποτροπής καταδρομικών επιθέσεων, σε κλοιό ασφαλείας θα βρεθούν αστυνομικοί και δικαστικοί στόχοι, ακόμη και εκκλησίες, καθώς έχουν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του δράστη της δολοφονίας Επαμεινώνδα Κορκονέα. Πολυάριθμες θα είναι και οι περιπολίες για την αποτροπή καταδρομικών περιφερειακών επιθέσεων και έγκαιρου εντοπισμού μεγάλου αριθμού ατόμων.