Δεν υπάρχει προηγούμενο σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής που εκδίδει πόρισμα για οποιοδήποτε θέμα και πριν ακόμη συζητηθεί στην ολομέλεια να σπεύσει αντιπρόεδρος κόμματος με εξώδικα και απειλές εναντίον μελών της εξεταστικής.

Κι όμως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, στον οποίο το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ αποδίδει ευθύνες για την υπόθεση των 22 διοικητικών υπαλλήλων που απασχολούνταν στο γραφείο του, αλλά πληρώνονταν από κρατική χρηματοδότηση, και διαπιστώνει ότι συγκροτούνται επαρκείς ενδείξεις για παραπομπή στη Δικαιοσύνη, έστειλε εξώδικο στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Ο κ. Μπαλωμενάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και «πρωτοφανές» το εξώδικο, επισημαίνοντας ότι «εκλαμβάνεται ως απειλή».

Επίσης απέκρουσε την κατηγορία του Άδ. Γεωργιάδη ότι το πόρισμα «διέρρευσε» στον Τύπο μέσω αυτού.

Νωρίτερα, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στο ρ/σ News247 αναφέρθηκε στην κατάθεση αγωγών και σε αποζημιώσεις.

«Θα ζητήσω αποζημίωση. Ένα τάλιρο από τον καθένα καλά θα είναι, 5.000 ευρώ. Η εξεταστική έχει εντολή να διερευνήσει υποθέσεις μέχρι τις 31/12/2014, αυτοί μιλούν για ηθική αυτουργία σε σχέση με γεγονότα μετά το 2016 και το 2017, άρα έχουν υπερβεί και το χρόνο της εντολής αλλά και την ουσία, αφού δεν αναφέρονται σε ενέργειες στο πλαίσιο άσκησης . Έχει έρθει πόρισμα του εισαγγελέα. Πιστεύω ότι το πόρισμα δεν θα είναι όπως διέρρευσε χθες. Γιατί οι συνάδελφοί μου στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να με ονειρεύονται φυλακή αλλά δεν μπορούν να παρανομούν», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της η Ν.Δ., το πόρισμα της οποίας δημοσιεύτηκε σήμερα, αποδίδει ευθύνες για το ΚΕΕΛΠΝΟ στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή Παύλο Πολάκη, τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, και την υφυπουργό επί Σαμαρά, Φωτεινή Σκοπούλη. Στο πόρισμά τους οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν «βλέπουν» «κανένα απολύτως στοιχείο σύνδεσης και εμπλοκής του Άδωνι Γεωργιάδη.

Στο δικό της πόρισμα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη διαπιστώνει παρατυπίες, με πλέον χαρακτηριστικές την ανυπαρξία απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου και την ανυπαρξία γραπτής σύμβασης μεταξύ των συνεργατών και του ΚΕΕΛΠΝΟ, για «το ζήτημα των 22 προσλήψεων που έγιναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, και εν συνεχεία διατέθηκαν ως επί το πλείστον στο γραφείο του τότε Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη».

Ωστόσο επισημαίνει ότι δεν προκύπτει θετική γνώση, δηλαδή δεν υπήρξε άμεσος δόλος όσον αφορά τον τότε υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, «ο οποίος πάντως όφειλε (είτε ο ίδιος, είτε δια του πολιτικού του γραφείου που αποτελεί οργανωμένη υπηρεσιακή μονάδα, με Διευθυντή και προσωπικό) να έχει ελέγξει τη νομιμότητα της διαδικασίας πρόσληψης και απασχόλησης τουλάχιστον των 14 υπαλλήλων – συνεργατών του ΚΕΕΛΠΝΟ που διατέθηκαν στο γραφείο του».

Με τη σημερινή της συνεδρίαση, έριξε αυλαία η εξεταστική επιτροπή που επί 18 μήνες διερεύνησε σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Η τελική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, ώστε να γίνει ψηφοφορία επί του πορίσματος ή των πορισμάτων συνολικά. Την Παρασκευή, το σχετικό υλικό θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.